Två flickor sitter på ett golv och målar
Barnrättsprojektet

Vi lär oss att ta hand om varandra

Om du skulle åka ut från Beiruts centrum passerar du en checkpoint med beväpnad militär. Sen förändras staden. Gränderna blir smala, mörka och fuktiga. Vattenrör och elledningar hänger kors och tvärs och är en potentiell livsfara. Sopor ligger slängda på marken och i högarna letar både barn och vuxna efter något ätbart eller säljbart.

Vi har kommit till flyktinglägren i stadens utkant. Att leva här är tufft. Men ändå bor tusentals barn och vuxna här.

Alla barn har rättigheter enligt FN:s barnkonvention. Och alla barn ska få känna hopp och tro på framtiden. Därför finns Diakonias barnrättsprojekt på plats i Beiruts flyktingläger för att på ett lekfullt och roligt sätt stärka barns självkänsla och utveckla deras kunskaper.

Många familjer har det tufft

Systrarna Sara och Ghina är 11 och 12 år och de bor tillsammans med sina föräldrar och ytterligare tre syskon i flyktinglägret. Familjen flydde från det blodiga kriget i Syrien 2013 och har bott i Libanon sedan dess. Området där flickorna bor präglas av fattigdom, smuts och trångboddhet. Här bor Sara och Ghina tillsammans med sin stora familj i ett rum och kök. Flickornas mamma arbetar inte och pappan försörjer sig på de jobb som finns från dag till dag. Det är mycket svårt för familjen att klara sig.

Enligt barnkonventionen ska barn skyddas mot alla former av våld, övergrepp, vanvård eller utnyttjande, inklusive sexuella övergrepp. I flyktinglägret där flickorna bor driver barnrättsprojektet ett center dit flickorna går för att få informell undervisning och lära sig mer om sina rättigheter. De får lära sig att barn inte ska tvingas arbeta eller gifta sig. De får också kunskap om hur de kan skydda sig själva och andra från att utnyttjas sexuellt eller som arbetskraft. Pedagogerna hjälper även barnen att må psykiskt bättre, till exempel med hjälp av yoga och metoder att hantera negativa tankar. För barn som varit med om traumatiska händelser finns det möjlighet till terapi.

Swisha en gåva

Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

Varför behöver vi din epostadress?

När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

En kvinnlig lärare talar engagerat

Kunskap av flera slag

Läraren Safa Karaja undervisar barnen på centret i arabiska. Men utöver det pratar de om mycket annat som är viktigt. Mobbning till exempel, och hur man är en bra kompis och tar hand om sina vänner.

Träffarna håller drömmen vid liv

Verksamheten anpassas till coronaregler och ofta sker träffarna digitalt via mobilen. Men när det går, träffas barnen på centret i stället.

– Jag längtar varje dag efter våra träffar. Jag känner mig mindre stressad och nere efteråt, personalen hjälper mig att se mer positivt på saker, berättar Sara.

Tack vare träffarna vågar hon också hålla fast vid sin dröm – att bli en framgångsrik advokat som kan försvara sitt land, Syrien.

– Det har jag drömt om ända sedan jag var liten, säger Sara.

Två flickor studerar tillsammans.
Sara och hennes klasskompis har engelskalektion.

Skydd av barn i fokus

På centret är barnens säkerhet alltid i fokus. Och tyvärr är området de bor i farligt. Barn tvingas arbeta, utnyttjas sexuellt eller gifts bort. På internet finns ytterligare risker. Att skydda barnen kräver flera insatser. En av dem är att ge dem kunskap och metoder att hantera risker om de uppstår. Ghina berättar:
– Jag har fått lära mig att skydda mig själv från elaka människor på internet. Så jag tänker på att aldrig prata med främlingar eller lämna ut information om mig själv.

En lärare omgiven av elever

Träffarna på centret ger glädje

– Jag lärt mig så mycket samtidigt som vi har kul, för nästan allt vi lär oss är i form av olika spel.

Det är också bra att vi har fått hjälp att ta vara på tiden så mycket som möjligt. På grund av corona är vi hemma nästan hela tiden, men vi har lärt oss massor bra saker som vi kan göra medan vi är hemma. Nu gör jag lite yoga, hemmaträning och olika hantverk, berättar Ghina stolt.