Fem frågor till Haneen Khairi
Hej Haneen, du är ansvarig för barnboksprojektet på Diakonias samarbetsorganisation Tamer i Palestina. Berätta för oss om arbetet!
Hur ser livet ut för barn här?
Många barn lever under svåra förhållanden. Både hemma och ute i samhället. Barnen påverkas och lider mycket av ockupationen. En del måste gå igenom checkpoints när de tar sig till skolan och de utsätts för trakasserier i sin vardag. För barnen är det svårt att förstå varför det är så mycket våld och orättvisor i samhället. Därför behöver de någon utifrån som kan ge dem hopp. De behöver knyta an till något som handlar om livet i stort och inte har med konflikten att göra.
Vad gör ni för att ge barnen hopp?
Barnen får komma till en plats som varken är hemmet eller skolan och där de inte behöver prestera. De kan ta del av berättelser genom att läsa en bok eller bara titta på bilder. Hos oss kan de vara fria. De kan tänka och uttrycka sig som de vill. Det blir ett andrum i deras begränsade verklighet. Vi ger dem mycket mer än möjligheten att läsa en bok. Det handlar om att lära sig att förstå och läsa av livet på en massa olika sätt.
Hur påverkar ert arbete barnen?
Vi har sett att det utvecklar självkänslan hos barnen. De vågar prata och synas mer. De vågar uttrycka sina behov. Det blir ett mer jämställt utbyte mellan barn och föräldrar. Vissa barn och ungdomar är med oss under många år och det gör en stor skillnad i deras liv. De relaterar annorlunda till världen.
Berätta om de platser där ni arbetar, biblioteken.
Lokala bibliotek är våra gräsrötter. Vi jobbar med omkring 80 bibliotek runt om på Västbanken och Gazaremsan. Vi ser biblioteket som en plats dit alla ska känna sig välkomna och fria.
Det är en unik plats fri från religion och stat. Biblioteken har en annan roll. En plats dit hela familjen kan komma och läsa, umgås och vara med i alla möjliga aktiviteter.
Vi stöttar bibliotekarierna att utvecklas i berättande och i hur de kan använda sig av aktiviteter och läsning för barnen. De har en frihet i samhället som är unik. Genom projektet kan vi stärka den. Att hålla visionen om förändring av samhället vid liv är så viktigt.
Ni har ett projekt som heter "Läs för mig pappa", vad är det?
Läs för mig pappa jobbar med att inkludera pappor, vilket är något unikt i vår kultur.
Mammorna finns alltid där, i skolan, på fritiden, så fort det dyker upp problem, men inte papporna. Så den här kampanjen är mycket större än själva läsandet, det handlar om att hitta vägar för att få papporna att vara mer närvarande i sina barns liv. Vi vill öka interaktionen mellan pappor och barn. Det kan vara att plantera något tillsammans, att städa eller att laga mat. Det är en intellektuell såväl som praktisk övning.