Tre skrattande kvinnor sitter mot en vägg med vävverktyg i händerna.
Här finns vi

Burkina Faso

Burkina Faso har gått från att vara ett ganska stabilt land, till att utsättas för flera terroristattacker under de senaste åren. Människor har tvingats på flykt inom landet. Det har skapat en kris som bland annat innebär att många barn inte kan gå i skolan. Våld och terrorism hotar möjligheten att ha fria och rättvisa val.

Starkare demokrati

Diakonia arbetar med att stärka demokratin i Burkina Faso, både lokalt och nationellt.

På lokal nivå stöttar vi bland annat mötesplatser för dialog och utbildning av medborgare. Tack vare detta kan de ta en aktiv roll i samhället och hålla lokala politiker ansvariga. Engagemanget har lett till viktiga förbättringar, till exempel utrustning av hälsokliniker.

Diakonia arbetar också med valövervakning på nationell nivå. Vår samarbetsorganisation har sett till att väljare kunnat registrera sig, även i konfliktdrabbade regioner. De har också haft en viktig roll som medlare efter valet, när det blev spänningar mellan olika grupper. Tack vare medlingen kunde parterna diskutera och konflikt undveks. Valövervakarna anmäler misstänkta felaktigheter så att de kan utredas. Arbetet med fria och rättvisa val har enorm betydelse för att demokratin ska fungera i Burkina Faso. Och det är en startpunkt för rättvisa och jämställdhet!

Säckar med ris, majs samt olja och en påse

Burkina Faso

Utdelning av mat

I Burkina Faso i Västafrika pågår en våldsam väpnad konflikt. Många människor har tvingats fly från sina hembyar till säkrare områden i landet och står nu helt utan försörjning. Hungern är ett faktum. Här finns Diakonia på plats med livsavgörande nödhjälp. Vi delar ut matpaket med majs, olja och ris till de mest utsatta familjerna.

Vi ger också stöd och utbildning så att kvinnorna kan starta i gång en egen affärsverksamhet. På så vis får familjen en trygg försörjning på lång sikt och mat på bordet både idag och i framtiden.

Kvinnliga mekaniker vid en bild

Kvinnliga mekaniker som förebilder

Det lättaste sättet att ta sig fram i Burkina Faso är på motorcykel. Diakonia har länge stöttat utbildning för kvinnor i att reparera och underhålla motorcyklar. Sophie, en av få kvinnliga mekaniker i landet, berättar att hon till en början möttes av fördomar men nu blivit förebild för andra kvinnor.
– Jag uppmuntrar mina medsystrar att vara envisa och tro på sig själva om de får möjligheten att jobba inom ett icketraditionellt område såsom mekaniker, säger Sophie.
Sophie har nu kunnat öppna en egen verkstad och anställa andra kvinnor.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.