Fyra kvinnor sitter tillsammans i ett växthus och skrattar.
Här finns vi

Bolivia

I Bolivia tillhör stora delar av befolkningen något av landets 36 urfolk som under lång tid varit diskriminerade. Först år 1994 erkändes deras rättigheter i konstitutionen. På senare tid har urfolkens status förbättrats, men det finns fortfarande stora utmaningar.

Vi stärker kvinnors makt

Diakonia jobbar med att öka makt och inflytande för framför allt kvinnor från urfolk. Vi håller kurser i småföretagande, ledarskap och politik. Kurserna har bidragit till att det finns representanter från urfolk på viktiga politiska positioner på flera platser i landet. Ett annat viktigt resultat är att många kvinnor från en tuff ekonomisk situation idag kan försörja sig själva. Varje människa som får inflytande och makt över sitt eget liv är en seger – nu fortsätter det viktiga arbetet för att skapa ett mer rättvist och jämställt Bolivia.  

En stor regnbågsflagga täcker halva bilden. Under flaggan syns många människor som håller flaggan med sina händer.

Framgång för mänskliga rättigheter

Första samkönade partnerskapet i Bolivia

Efter flera års juridisk kamp kunde David Aruquipa och Guido Montaño äntligen bli det första samkönade paret att registrera partnerskap i Bolivia. De hade tidigare fått avslag på sin ansökan, eftersom lagen i Bolivia inte tillåter samkönade äktenskap. Men med stöd från Diakonia kunde David och Guido ta fallet till domstol. Att inte godkänna partnerskapet skulle gå emot de internationella mänskliga rättigheterna, som Bolivia har skrivit på. Och paret fick rätt!

– För oss är det en stor lycka, men det är en halv lycka eftersom det bara gäller vårt partnerskap, säger David Aruquipa.

Nu fortsätter kampen för alla människors lika rättigheter i Bolivia!

Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.