En grupp av unga män står i ett grönt fält med högt gräs och träd i bakgrunden. De har solen i ansiktet.
Myanmar

Den innovative bonden

Diakonias utbildning i hållbart jordbruk förändrade hans livsplaner.
– Före utbildningen kände jag inte mig själv. Men efteråt visste jag vem jag var, vad som intresserade mig och vad jag skulle göra, säger 24-åriga Zin Myo Lwin. Han valde bort ett tryggt kontorsjobb i staden för att bli ekobonde.

Zin Myo Lwin hade inte planerat att bli jordbrukare som sina föräldrar. Men på utbildningen stödd av Diakonia lärde han sig metoder för att odla ekologiskt utan att använda sig av giftiga bekämpningsmedel.

– Jag kände att jag ville åka hem och bli jordbrukare, förklarar han.

Varken hans familj eller vänner förstod honom. Myanmar är traditionellt ett jordbruksland och 70 procent av landets befolkning är beroende av jordbruk. Samtidigt ses det som en sektor för fattiga och outbildade. Men om Myanmars jordbruk ska bli giftfritt är det viktigt att få med sig de unga.

– De flesta i min ålder är inte intresserade av jordbruk utan migrerar till städerna för bättre möjligheter. Därför ifrågasattes mitt beslut att jag som ung och hade utbildning ville bli jordbrukare, säger Zin.

Zin Myo Lwin hade helt fastnat för det ekologiska sättet att odla som han hade lärt sig på utbildningen. Han ville även ta avstånd från den mäktiga jordbruksindustrin och ägna sig åt odling som ger mer makt åt småjordbrukare, och därmed kan skapa ett mer rättvist Myanmar.

En ung man står i ett öppet grönt fält.

– Jag gillar ekologisk odling, både ur ett ekonomiskt perspektiv och som ett led i att värna den biologiska mångfalden och miljön, förklarar Zin.

70 procent av Myanmars befolkning är beroende av jordbruk. En stor användning av bekämpningsmedel har gjort att jorden utarmas. Det är nu viktigt att landet ställer om till mer ekologiskt jordbruk.

Större skörd än väntat

Hemma i sin by var Zins pappa skeptisk till att det gick att odla utan giftiga bekämpningsmedel. Trots det lät han Zin ta över en bit mark för att testa metoderna han lärt sig på Diakonias utbildning. Zin tog fram ett eget ekologiskt gödsel och började med att odla betelnötter, en slags små kokosnötter. Skörden blev mycket större än vad Zin hade väntat sig och han ska nu odla mer.

Zins pappa och andra i omgivningen har nu förändrat sin inställning. De har insett att de ekologiska jordbruksmetoderna har många positiva fördelar, både för klimatet, ekonomin och självbestämmandet. Zin hoppas nu på att fler unga i Myanmar ska göra som honom - återvända till jordbruket och odla ekologiskt.

– Jag vill att fler unga ska inse att vårt land fortfarande har stora resurser som vi behöver utnyttja och skydda, säger han.

PROBLEM


  LÖSNING

   Swisha en gåva

   Din gåva är viktig. Tillsammans förändrar vi världen!

   Varför behöver vi din epostadress?

   När du går vidare godkänner du även hur vi använder och behandlar dina personuppgifter. Läs mer i vår integritetspolicy.

   Håll dig uppdaterad – prenumerera på Diakonias nyhetsbrev

   Genom att registrera din e-post så godkänner du vår hantering av personuppgifter och tillåter oss att skicka dig relevanta nyhetsbrev om Diakonias arbete.