Diakonia - Människor som förändrar världen
Adnan 17 år 17-årige Adnan utanför affären där han arbetar. Foto: Alice Chlouk

Ett tungt ansvar för en ung man

När sjuttonårige Adnan flydde Syrien tvingades han sluta skolan. Han är nu ensam ansvarig för att försörja sin familj. Ett tungt ansvar för en ung man som drömmer om att studera och bli skådespelare.

Tryggare barn

– Vi levde med konstant rädsla och skräck i Syrien, men sedan vi flydde till Libanon känner sig mina barn tryggare, säger Hanadi, palestinsk flykting från Yarmouklägret i Syrien och mamma till Adnan.

Hon säger att hon har blandade känslor inför flykten.

– Jag känner mig skyldig, trött och hjälplös. Flykten från Syrien har varit kostsam för min familj. Min son Adnan kan inte fortsätta sina studier och vi är beroende av hans begränsade inkomst för att kunna leva så anständigt som möjligt, säger Hanadi.

Familjerna saknar allt

Det var i mars 2015 som Adnan tillsammans med sin familj flydde från Yarmouk, ett flyktingläger nära Damaskus. I Yarmouk bor cirka 160 000 palestinska flyktingar och lägret har styrts av IS sedan december 2012. I april 2015 hade extremistgrupper belägrat över 60 procent av Yarmouk, vilket innebar att palestinska flyktingar tvingades iväg till angränsande områden.

Sjuttonårige Adnan tillsammans med sin mamma Hanadi och sin lillebror i sitt vardagsrum.

Majoriteten av dessa flyktingar lämnade Syrien utan några ägodelar eller pengar och de lever nu i mycket svåra och ofta trångbodda förhållanden, utan möjlighet att hitta jobb för att kunna försörja sina familjer. Familjerna saknar i princip allt: mat, kläder, madrasser, kastruller, hygienartiklar och fysiskt skydd. 

Obligatorisk militärtjäns

Men Adnan flydde också Syrien för att undvika den obligatoriska militärtjänsten. Enligt syrisk lag måste alla syriska män över 18 år tjänstgöra inom militären.

– De skulle ha tagit min son och tvingat honom att tjänstgöra i de områdena där stridigheterna är värst, det var därför vi flydde, i kombination med oroligheterna i regionen där vi bodde, säger Hanadi.

Familjen tog sig lagligt in i Libanon med ett tremånaders turistvisum. När visumen gick ut, blev de illegala flyktingar på libanesiskt territorium. För närvarande bor de i el-Bus lägret i södra Tyre. Adnan kunde till en början inte pendla, för det var farligt att lämna lägret, då riskerade han att bli arresterad och behandlad illa av libanesiska säkerhetsvakter.

Fick juridiskt stöd

Adnan tillbringade sina första sex månader i Libanon utan ett uppehållstillstånd, till dess att han kom i kontakt med Diakonias samarbetsorganisation Najdeh, som erbjöd sitt stöd.

– Vi fick ekonomisk och juridisk hjälp av Najdeh vilket var väldigt viktigt för oss i början. Vi hade en svår start när vi kom hit, vi kunde inte hyra ett hus och vi behövde pengar för vanliga dagliga behov. Den juridiska hjälpen innebar att Adnan kunde pendla utan risk för sin säkerhet, säger Hanadi.

Genom Najdehs skyddsprogram, fick Adnan, som den ende av sex familjemedlemmar, juridisk hjälp. Programmet har en stram budget och vill hjälpa så många familjer som möjligt. Efter att Adnan kom med i programmet kunde han börja pendla utan problem och arbeta i Beirut.

"Mina möjligheter går om intet"

För närvarande arbetar han i en affär i el-Bus lägret som säljer telefontillbehör. Adnan är den ende familjeförsörjaren, men det har inneburit att han tvingats avbryta sina studier redan som 17 åring. I Syrien hade han bara ett år kvar för att avsluta sina studier motsvarande gymnasienivå.

– Det är väldigt svårt att ha det ansvaret, att känna hur mina möjligheter går om intet, att känna att min enda mening i livet är se till att familjen får mat. Min dröm om att avsluta mina studier och bli skådespelare, försvinner mer och mer för varje dag som går, säger Adnan.

Och när det gäller arbete är möjligheterna väldigt begränsade i flyktinglägren och arbetena är ofta simpla vilket gör det svårt att leva ett anständigt liv.

Ändå hoppfull

Men trots allt är Adnan hoppfull när det gäller hans framtid och framtiden i Syrien:

– Om situationen i Syrien förbättras en dag så skulle jag vilja återvända till mitt gamla liv, till mitt hus, mina studier och jag skulle vilja sätta upp min egen pjäs, säger Adnan.