Diakonia - Människor som förändrar världen
Vilma Benítez Vilma Benítez startade ett eget företag för att kunna försörja sig och slippa ett liv som illegal immigrant i USA.

Mikroföretag ger unga hopp

Honduras är det land i världen där det sker flest mord per invånare. Våldet drabbar framför allt ungdomar eftersom det är ont om jobb och gängkulturen är stark. Varje år riskerar tusentals unga sina liv på den ökända järnvägen norrut. De drömmer om en bättre tillvaro i USA. Diakonias samarbetsorganisation OCDIH arbetar för att förbättra de ungas situation, bland annat genom uppmuntra unga och vuxna att starta egna företag.

Vilma Azucena Benítez bor med sin mamma och sina tre barn i byn Tierra Colorada, i kaffedistrikt Lepaera  i nordöstra Honduras, nära gränsen till Guatemala. Hennes barn är 10, 8 och 5 år gamla.
– Jag fyller år på lördag, berättar hon när vi pratas vid på Skype. Men jag trodde inte att jag skulle fira min tjugosjunde födelsedag här i Honduras.  

För fyra år sen hade Vilma precis som många andra ungdomar packat sin väska för att ta sig illegalt till USA. Hon plockade kaffe säsongsvis och städade hemma hos mer välbärgade familjer. Men jobben som hon hade i Tierra Colorada gav inte tillräckligt med pengar för att hon skulle kunna försörja sig själv och barnen. Hon hade hört både positiva och negativa historier om människors flykt till USA.
– För vissa gick det bra, andra dog, eller kom tillbaka till byn utan en arm eller en fot, men jag såg ingen annan utväg så jag var beredd att ta risken.

Tar ungdomars behov på allvar

Några veckor innan Vilmas avresa fick hon besök av sin kusin. Han berättade om ett projekt hos organisationen Organización Cristiana de Desarrollo Integral de Honduras (OCDIH) där ungdomar får hjälp att skapa mikroföretag. Han sa att det inte bara var snack utan att projektet verkligen fungerade, att de tog ungdomarnas behov och idéer på allvar.

– Jag trodde inte att de skulle ta emot mig eftersom jag är mamma. Men min kusin insisterade så jag följde med honom och de som höll i projektet sa att jag var välkommen. Jag fortsatte att gå på workshops och långsamt började jag ändra mig angående min resa. Jag ville egentligen aldrig åka till USA för jag ville inte lämna mina barn eller min mamma ensam. Efter ett tag bestämde jag mig för att stanna.

Flera har startat eget

När Vilma tagit sitt beslut övertalade hon andra i den grupp av ungdomar som hade tänkt söka lyckan i USA att istället gå med i projektet.   
– Jag sa till dem att de också borde följa med på en workshop och se själva. Nu är vi flera i gruppen som har små företag. Några har ett kafé, andra en frisörsalong och några säljer tillbehör till mobiltelefoner.

Vilma startade en butik tillsammans med en annan deltagare i projektet. De säljer material för odling.
– Vi kom på idén om butiken tillsammans, en yngre kille från gruppen och jag. I projektet hjälpte de oss att göra en marknadsanalys och vi såg att många bönder var tvungna att resa väldigt långt för att få tag på gödsel och redskap. Nu förser vi dem med det på nära håll.

OCDIH:s projekt löper över två år. Ungdomarna skapar själva sina företag från grunden. De lär sig att organisera arbetet, göra upp en plan, söka resurser och genomföra planen. Idag deltar totalt 200 ungdomar mellan 12 och 29 år. 

Många har stärkts genom projektet

Vilma leder sen ett år tillbaka workshops för nya ungdomar som ansluter sig till projektet. Blanca Tulia Flores, som är koordinator på OCDIH, berättar att organisationen låter ungdomarna omsätta sin kunskap för att på så sätt skapa aktiva ledarskap.  

 – Det är viktigt att ungdomarna känner till sina rättigheter och vågar ta plats. Flera av de unga tjejerna som är med i våra projekt vågade knappt prata när de kom hit. De trodde inte att de skulle tas på allvar för att de var unga. Men sakta har det börjat förändrats, säger Blanca.

Och Vilma fyller i:
– Själv är jag numera talesperson på skolan där mina barn går, något som jag inte kunde föreställa mig innan.

Projektet med ungdomar utgör bara en liten del av OCDIH:s arbete. Sedan 1993 stöttar de även människor för att de ska kunna leva av sitt småskaliga jordbruk och utbildar i hållbar utveckling samt medborgliga rättigheter och demokrati.

– Ekonomisk självständighet är fundamentalt för att en människa ska kunna utvecklas och praktisera ett aktivt medborgarskap säger Blanca, det gäller såväl unga som vuxna, och framförallt kvinnor.