Diakonia - Människor som förändrar världen
I San Juan Sacatepéquez lever många kvinnor på att odla och sälja blommor. Guatemalas stränga restriktioner för att stoppa spridningen av corona har slagit hårt mot deras försörjning. Antonia Pirir är en av de som har fått akut hjälp.

Snabb hjälp till utsatta kvinnor

Världen över har våld mot kvinnor ökat i samband med coronapandemin. I Guatemala har vi startat en jourlinje för kvinnor som drabbas av mäns våld i hemmet. Vi har även delat ut mat, munskydd och handsprit till utsatta kvinnor.

Jourlinje hjälper misshandlade kvinnor

Guatemala är ett av de länder i världen där flest kvinnor mördas. Våld mot kvinnor är mycket utbrett. Diakonia har länge arbetat för att stoppa våldet mot kvinnor i landet. Nu, med utegångsförbud och isolering, ökar risken ytterligare för våld i hemmet. Därför har vi startat en jourlinje dit kvinnor kan ringa och få hjälp i akuta situationer dygnet runt.
– Våld mot kvinnor är inget nytt. Men nu har det ökat. Det är synligare, säger Ammy Rompich, som är en av kvinnorna som bemannar jourlinjen.
Via telefon och sociala medier hjälper Ammy utsatta kvinnor. Hon ger råd, hjälper till att göra anmälningar och förmedlar kontakt till advokater. Det är många som ringer och hjälplinjen är här för att stanna.

Kvinnor från urfolk drabbas hårt

I Guatemala har stränga restriktioner införts på grund av coronapandemin. Det har slagit hårt mot utsatta kvinnor. Utegångsförbud har gjort kvinnorna extra sårbara för mäns våld i hemmet och många, som redan tidigare hade svårt att klara ekonomin, har nu förlorat jobb och inkomst. De kvinnor som tillhör Guatemalas urfolk drabbas extra hårt.

Många som ringer jourtelefonen tillhör mayafolket och all personal talar både mayaspråket kaqchiquel och spanska. Just nu arbetar tre socialarbetare, två psykologer, en sjuksköterska och en jurist med jourlinjen som har öppet dygnet runt.

– Det är uppenbart att den behövs. Även om vi nu är tillbaka på kontoret där vi vanligtvis tar emot utsatta kvinnor fortsätter de att ringa. De letar hela tiden efter hjälp, säger Ammy.

Mat, munskydd och handsprit

Diakonia har också hjälpt utsatta familjer med mat. 
Antonia är en av de kvinnor som sedan pandemins utbrott tagit emot matpaket från Diakonia. I paketen har det funnits majs, ris, bönor, olja, pasta, smör, socker, soppor, munskydd och handsprit.

Matpaketeten har varit en akut insats som har gjort stor skillnad för mayakvinnor som har begränsade resurser.