Diakonia - Människor som förändrar världen
I San Juan Sacatepéquez lever många kvinnor på att odla och sälja blommor. Åtgärder för att minska smitta har slagit hårt mot deras försörjning. Antonia Pirir är en av de som får akut hjälp.

Snabb hjälp till utsatta kvinnor

När tillgången på mat hastigt stryps är akuta insatser viktiga. Åtgärder för att minska spridningen av covid-19 drabbar de redan utsatta hårdast. I Guatemala har vi snabbt ställt om och delar ut mat och munskydd till utsatta kvinnor och familjer som drabbats av matbrist och förlorad inkomst.

– Jag har inte tillräckligt med mat till mina fem barn nu när skolan är stängd. I skolan fick de frukost och min man brukade lämna hemmet klockan fyra på morgonen för att jobba. Nu är vi alla hemma och maten räcker inte till. Men vi behöver ju äta, säger Antonia Pirir.  

Matpaketet är avgörande för många

Antonia är en av de kvinnor som sedan pandemins utbrott tagit emot matpaket från Diakonias samarbetsorganisation Asociación Grupo Integral de Mujeres Sanjuane­ras, AGIMS. Majs, ris, bönor, olja, pasta, smör, socker, soppor och ett munskydd paketeras ihop och delas ut till kvinnor som tillhör ursprungsbefolkningen i Guatemala. Matpaketet räcker till fem personer i en vecka. Det är en akut insats som gör skillnad.

– Det är svårt att få tag på mat. Alla familjer i byn delar på det lilla vi har. AGIMS matpaket hjälper oss medan vi letar efter andra alternativ, säger Antonia Pirir.

Hjälper kvinnor som drabbas av våld

AGIMS arbetar för att förbättra kvinnors livssituation, framförallt för kvinnor som tillhör ursprungbefolkningen i staden San Juan Sacatepéquez.  Organisationen sprider information om sexuell och reproduktiv hälsa, stärker kvinnor att ta plats i samhället och kämpar för kvinnors rätt till ett liv fritt från våld. Guatemala är ett av de länder som har högst andel mord på kvinnor i världen och där våld är en del av kvinnors vardag. Det stränga utegångsförbud som införts i Guatemala för att minska smittspridning gör kvinnor extra sårbara för våld i hemmet.  

– Innan vi började leverera mat undersökte vi kvinnornas mest akuta behov. Deras ekonomiska situation är svår eftersom de inte längre kan sälja blommorna de odlar. Dessutom har våld mot kvinnor ökat avsevärt, berättar Esperanza Tubac, koordinator på AGIMS.   

Har öppnat jourlinje för våldsutsatta

Att tvingas till hemkarantän ökar risken för att kvinnor utsätts för våld när de bor tillsammans med sin förövare. Därför har AGIMS öppnat en jourlinje för våldsutsatta kvinnor, dit de kan vända sig för att få juridisk rådgivning och akut hjälp. Organisationen fortsätter med sina viktiga insatser för att nå ut med stöd och råd till våldsdrabbade kvinnor samtidigt som de söker mer finansiering för att kunna fortsätta dela ut matpaket.  

– Flera samhällen har inte tillgång till dricksvatten, tvål, ansiktsmasker och framförallt inte till mat. Tack vare Diakonias stöd har vi lyckats hjälpa tusen utsatta kvinnor. Nu behöver vi mer pengar för att kunna nå ytterligare tusentals, säger Esperanza Tubac.