Diakonia - Människor som förändrar världen
I San Juan Sacatepéquez lever många kvinnor på att odla och sälja blommor. Åtgärder för att minska smitta har slagit hårt mot deras försörjning. Antonia Pirir är en av de som får akut hjälp.

Snabb hjälp till utsatta kvinnor

Åtgärder för att minska spridningen av covid-19 drabbar de redan utsatta hårdast. Våld i hemmet och ekonomiska förluster drabbar kvinnor hårt. I Guatemala har vår samarbetsorganisation startat en jourlinje för våldsutsatta kvinnor och delat ut matpaket till kvinnor som drabbats av matbrist och förlorad inkomst.

– Jag har inte tillräckligt med mat till mina fem barn nu när skolan är stängd. I skolan fick de frukost och min man brukade lämna hemmet klockan fyra på morgonen för att jobba. Nu är vi alla hemma och maten räcker inte till. Men vi behöver ju äta, säger Antonia Pirir.  

Matpaketet är avgörande för många

Antonia är en av de kvinnor som sedan pandemins utbrott tagit emot matpaket från Diakonias samarbetsorganisation Asociación Grupo Integral de Mujeres Sanjuaneras, AGIMS. Majs, ris, bönor, olja, pasta, smör, socker, soppor och ett munskydd paketeras ihop och delas ut till kvinnor som tillhör ursprungsbefolkningen i Guatemala. Matpaketet räcker till fem personer i en vecka. Det är en akut insats som gör skillnad.

– Det är viktigt att nå ut till dessa kvinnor eftersom de tillhör ursprungsbefolkningen och har begränsade resurser. De har inte fått någon hjälp från staten eller privata företag på grund av att de är medlemmar i AGIMS, en organisation som försvarar mänskliga rättigheter och miljön”, säger Esperanza Tubac, koordinator på AGIMS. 

Hjälper kvinnor som drabbas av våld

AGIMS arbetar för att förbättra kvinnors livssituation, framförallt för kvinnor som tillhör ursprungbefolkningen i staden San Juan Sacatepéquez. Organisationen sprider information om sexuell och reproduktiv hälsa, stärker kvinnor att ta plats i samhället och kämpar för kvinnors rätt till ett liv fritt från våld. Guatemala är ett av de länder som har högst andel mord på kvinnor i världen och där våld är en del av kvinnors vardag. Det stränga utegångsförbud som införts i Guatemala för att minska smittspridning gör kvinnor extra sårbara för våld i hemmet.

– Innan vi började leverera mat undersökte vi kvinnornas mest akuta behov. Deras ekonomiska situation är tuff eftersom det nu är svårare att sälja blommorna de odlar. Dessutom har våld mot kvinnor ökat avsevärt, berättar Esperanza.   

Har öppnat jourlinje för våldsutsatta

Att tvingas till hemkarantän och isolering ökar risken för att kvinnor utsätts för våld när de bor tillsammans med sin förövare. Därför har AGIMS öppnat en jourlinje för våldsutsatta kvinnor, dit de kan vända sig för att få juridisk rådgivning och akut hjälp.

– Våld mot kvinnor är inget nytt. Men nu har det ökat. Det är synligare, berättar Ammy Rompich.

Ammy är en av kvinnorna som bemannar jourlinjen. Via telefon och sociala medier hjälper hon och hennes kollegor utsatta kvinnor med rådgivning, anmälningar och förmedlar kontakt med advokat.

Jouren bemannas dygnet runt på både spanska som det inhemska språket Kaqchiquel som talas av många kvinnor i området. Det är viktigt att numret är tillgängligt för alla kvinnor. Det har varit högt tryck på hjälplinjen som är här för att stanna.

– Det är uppenbart att den behövs. Även om vi nu är tillbaka på kontoret där vi vanligtvis tar emot utsatta kvinnor fortsätter de att ringa. De letar hela tiden efter råd och hjälp, säger Ammy.