Diakonia - Människor som förändrar världen
Barn gör akrobatiska övningar på cirkusskolans uppvisning I Diakonias cirkusskola får barnen leka och samtidigt lära sig om sina rättigheter. Deras självförtroende stärks och det skyddar dem mot risken att bli barnsoldater.

Cirkus i kamp mot barnsoldater

På Cirkus Glädjen får barn i konfliktdrabbade Colombia leka och samtidigt lära sig om sina rättigheter.

Risken för våld är ständigt påtaglig i området där Pilar Vega Arroyo och Yenifer Payares bor. Men på Cirkus Glädjen får de glömma allt det svåra för en stund, och vara som vilka små, fnissiga flickor som helst.

Under ett stort tak som skyddar mot tropiskt regn och stark sol springer en grupp barn runt och jagar varandra. Uppflugna på ett bord intill sitter Pilar och Yenifer. De viskar och fnissar.

För Yenifer och Pilar är cirkusskolan en fristad. Här får de vara barn och tänka på annat än den svåra vardagen, med våld och ekonomiska svårigheter.

Fullfjädrade cirkusartister

När ledaren Carlos ropar att det är dags att börja hoppar flickorna ner från bordet och ställer sig i en ring tillsammans med de andra. Några minuter senare drar barnen igång en cirkusuppvisning av rang. De jonglerar, cyklar på enhjulingar och gör akrobatiska konster. 

Musiken från den lilla bandspelaren på golvet överröstas av det smattrande regnet mot taket, men det gör inget, för barnen kan sina rörelser utantill.  

Barnen hårt drabbade

Tierralta är ett område i Colombia som har drabbats hårt av den blodiga konflikten och den ekonomiska situationen är svår. Barn och ungdomar löper hög risk att rekryteras, eller tvingas gå med, i väpnade grupper – och bli barnsoldater.

Det finns inga lekplatser eller självklara ställen för barn att vara på. Många föräldrar arbetar långt från hemmet och barnen lämnas ofta ensamma eller passas av äldre syskon. 

Genom Diakonias cirkusskola får barnen möjlighet att skapa en bättre framtid.

Cirkus Glädjen, som Diakonia och vår samarbetsorganisation Benposta driver, har blivit barnens fristad, bortom våld och oro. En plats dit de kan komma efter skolan och bara få vara barn och där de får hjälp att stärka den självkänsla de så väl behöver för att inte dras med i någon av de många väpnade grupper som finns i området. 

Vill ge barnen ett bättre liv

Efter uppvisningen berättar Carlos om barnens rättigheter: De har rätt att vara trygga och fria, deras röster ska få höras, de ska bli lyssnade på.  Carlos deltog själv i Benpostas aktiviteter när han var liten.

 När jag var nio år kom ledarna från Benposta och spelade fotboll med oss, och de berättade att vi som barn hade rättigheter.

En kurs i mänskliga rättigheter fick honom att vilja föra kunskapen vidare.

 Jag vill att barnen ska få skapa sin egen historia. Att de ska slippa leva det liv som våra föräldrar har tvingats leva, med våld som en del av vardagen, säger han.  

Carlos är 22 år och ledare för cirkusskolan. Han kom själv till området som internflykting, och vet hur svår vardagen för barnen är.

Carlos föräldrar kom till Tierralta som internflyktingar. Kriget och bygget av ett vattenkraftverk tvingade dem att lämna sitt hem och den bördiga marken. Jorden i Tierralta är mager och rädslan för de väpnade grupperna i området är stor.

Viktigare än någonsin

Under coronakrisen har barnen inte kunnat komma till cirkusen, på grund av karantänsreglerna i Colombia. Samtidigt är barn- och ungdomsverksamheten viktigare än någonsin. De väpnade grupperna har lättare att rekrytera ungdomar på grund av den svåra ekonomiska situationen som pandemin har medfört.

Carlos och de andra ungdomsledarna har ombetts hålla ett extra öga på, och uppmärksamma, barn och unga i riskzonen.