Diakonia - Människor som förändrar världen
Thevamalar Kumaraguru Thevamalar Kumaraguru startade eget för att kunna försörja familjen.

Trots sina hinder startade hon eget

När Thevamalar Kumaragurus man övergav familjen tvingades hon tigga pengar och mat från släktingar. Thevamalars fot är missbildad och hon har haft svårt att försörja sina fyra barn. Men med stöd från Diakonia har hon nu startat eget och säljer torkad och rökt fisk.

– Jag kan inte gå som andra, "normala" människor, men jag kan tjäna mer pengar än "normala" kvinnor, säger Thevamalar nöjt.

Mannen övergav familjen

Thevamalars problem började när hennes man övergav hemmet och inte kom tillbaka. Svårt deprimerad vandrar han runt i grannbyarna på Sri Lanka.

Thevamalar kände sig eländig, hon såg sin missbildade fot som ett hinder. Den stoppade henne från att tjäna tillräckligt med pengar för att försörja familjen. Traditionella jobb i området – exempelvis inom lantbruket – kunde hon inte klara med sin fot.

Vardagslivet har varit svårt. Hon har inte fått ihop tillräckligt för att klara dagsbehoven. Hennes tre äldsta barn studerar, så hon behöver pengar till deras skolor och ibland har hon inte haft tillräckligt till tre mål mat om dagen.

– När jag försökte låna pengar från lokala utlånare så ville de inte ens låna ut en liten summa, för de trodde inte att jag skulle kunna betala tillbaka, säger Thevamalar.

Men långsamt och stadigt har hon börjat klara sig själv, genom att föda upp kycklingar och sälja torkad och rökt fisk.

Lärt sig tänka ett steg till

Förändringen kom när hon började gå på möten arrangerade av Diakonias samarbetsorganisation EHED. Där utbildade hon sig i affärsutveckling, företagsekonomi för småföretagare, kvinnligt entreprenörskap och att hantera effekterna av klimatförändringarna.

Hon har lärt sig att tänka ett steg till; att fördela sina pengar till kapital och sparande och sedan återinvestera en del av pengarna. Med de nya kunskaperna i ryggen har hon fått självförtroende nog att utveckla sitt företag.

Satsar på barnen

Nu planerar hon att bygga ett skjul och sätta upp en grill, vilket innebär att hon kan röka fisk även under regnperioden och tjäna pengar året runt. Det här kommer hjälpa henne att nå sin dröm om att ge barnen en utbildning.

Trots sina svårigheter har hon beslutat sig för att inte ta hjälp av barnen i sin verksamhet för hon vill att de ska göra bra ifrån sig i sina studier.

– Jag är inte orolig för mitt ben och min udda gångstil, men jag är orolig över mina barns utbildning. Jag vill att de studerar och hittar bra, statliga jobb, kanske som lärare, säger Thevamalar.