Diakonia - Människor som förändrar världen
Halima 11 år Halima 11 år, i säkerhet i flyktinglägret. Foto: Shaeem Jahangir

Leken får barn på flykt att leva upp igen!

I Myanmar/Burma pågår nu en fruktansvärd våldsvåg och fördrivning av folkgruppen rohingyer. Sedan augusti 2017 har över 650000 rohingyer tagit sin tillflykt till flyktingläger i Bangladesh. En av alla dem är 11-åriga Halima.

Här är Halimas historia, berättad av hennes föräldrar för Diakonias personal på plats.

Halima var och hälsade på sin morfar i en annan by när det hände. På natten, när hon låg och sov, kom militären och tände eld på hela byn. Alla sprang in i skogen för att söka skydd, men i tumultet kom Halima bort från våra släktingar.

När vi fick veta vad som hänt försökte vi desperat hitta henne. Alla andra i vår by hade redan flytt, men vi kunde bara inte lämna Myanmar/Burma utan Halima. Vi reste från by till by och sökte igenom skogarna och marknaderna för att hitta henne. Det går inte att beskriva känslorna när vi till slut, efter tio dagars letande, hittade henne hos en annan familj som tagit hand om henne.

Sen började vi vår vandring till fots mot Bangladesh. Det var mycket svårt eftersom vi har sex små barn. Vi gick i 16 dagar. De minsta två barnen satte vi i hinkar som vi bar med ett ok över axlarna. Det fanns ingen mat och våra fötter trasades sönder. Vi lyckades inte få tag på någon båt, så vi gjorde en vella (enkel flotte av bananblad) som tog oss över havet. När vi till slut fick tillåtelse att komma in i Bangladesh fick våra barn mat, det behövde de verkligen.

Halima såg människor dödas, och många döda kroppar under sin tid på flykt i skogen. Hon var väldigt rädd och minnena av kropparna kommer tillbaka hela tiden.

Vi är så glada att hon får gå i skolan här i lägret, det kunde hon inte i Myanmar/Burma. Hon har roligt och vi märker att hon mår bättre när hon leker med sina kompisar. Vi hoppas att hon kan bli lärare. Om hon lär sig att läsa kommer människor att respektera henne och hon kommer förstå dokumenten som rör vår familj.

Halima hoppar hopprep

Diakonias lokala samarbetsorganisation, Unite Theatre for Social Action, använder lek och teater för att barnen ska få bearbeta sina trauman och upplevelser. På barnaktiviteterna i Kids Corner får barnen både lära sig saker men också ha roligt tillsammans. Att delta i verksamheten gör en enorm skillnad för barnen och deras familjer. 

* Flickans namn är fingerat. Berättelsen är inte ordagrann utan ett referat av samtal med familjen under vårt landkontors besök i mars 2018.

barn i flyktingläger

Stöd till traumatiserade barn

Rohingyer är en statslös och diskriminerad minoritet i Myanmar/Burma. Under hösten 2017 eskalerade våldet mot dem. Den extrema förföljelsen innefattar mordbränder, våldtäkter och ett brutalt dödande - ofta framför ögonen på barnen. Det som barnen tvingats se och uppleva skapar svåra trauman, ångest, rädsla och depressioner. Därför riktar Diakonia sitt humanitära stöd särskilt till utsatta barn.