Diakonia - Människor som förändrar världen
”Jag har lärt mig att jag har rätt att både förstå hur beslut fattas och  påverka dem.”

Att bygga skydd mot kriser

Fariha Ahmed Hussein och hennes familj bor i Puntland i Somalia. De är vana vid ett liv med små marginaler. Torkan kommer, så är det bara. – Torkan slår hårt mot det vi lever av – boskapen, berättar Fariha.

Familjen drabbades hårt vid senaste torkan. Många av djuren dog eller kunde inte längre ge mjölk och kött. Familjen delar det ödet med många.

Diakonia arbetar med humanitärt stöd i området som Fariha och hennes familj bor i. Vår partnerorganisation delar ut mat, vatten och hygienartiklar. Stödet räddar liv när krisen slår till.

Viktigt att vara förberedd

Dessutom handlar vårt arbete i Puntland om att ligga steget före. Att stoppa krisen innan den sker.

För det måste ju inte bli en katastrof för människor när torkan slår till. Om och hur människor drabbas beror på vad som gjorts innan det extrema vädret kommer. Och det är här Farihas engagemang kommer in. Hon representerar unga och kvinnor i sitt område i kommittén som planerar vad distriktet ska satsa sina resurser på. Att vara förberedd för naturkatastrofer är en del av planen. Kommittén identifierar vilka grupper som är särskilt utsatta, arbetar med att bedöma hur allvarlig situationen är, identifiera behov och se till att vara redo med stöd om det behövs.

Puntland, Somalia.

– Jag är säker på att om vi hade haft en sådan här plan som vi håller på med nu så hade vi kunnat hantera torkan förra året på ett bättre sätt, berättar Fariha.

Starkare tillsammans

Kommittén behövs också för att få del av delstatens budget. Fariha och de andra deltagarna från området påverkar prioriteringarna och kan prata direkt med myndigheterna. Då kan de också fråga politikerna efteråt vad som hände med satsningarna som de beslutat om.

– Vi är starkare tillsammans. Det gör att jag känner hopp, att vi verkligen kan lösa många problem. Det är svårt men vi jobbar hårt tillsammans, säger Fariha.

Att engagera lokalsamhället i utvecklingsplaner är ett sätt att minska riskerna inför kommande katastrofer. Det gör samhället mindre sårbart och mer snabbfotat i en kris. Dessutom skapar det positiv utveckling när fler i samhället får vara med och bidra till prioriteringarna.