Diakonia - Människor som förändrar världen

Trädgårdsredskapen är hans nya vapen

Namwomwa Yakobo brukade delta i räder för att stjäla boskap men efter att två av hans bästa vänner dödats mitt framför ögonen på honom bestämde han sig för att han fått nog. Nu odlar han mango och grönsaker för att försörja sin familj och geväret ligger på hyllan. "Det här är ett bra projekt. Det innebär inte död som boskapsstöld gör"

Som så många andra män i östra Pokot lärdes han tidigt upp till boskapsskötare och krigare, bland annat för att kunna stjäla boskap från andra byar. Under torrperioderna kunde Namwomwa och andra herdar driva sin boskap ända till gränsen till Turkana, omkring 10 mil från hembyn, för att hitta bete. Vid andra tillfällen gjorde de boskapsräder in i Turkana. Det var under Namwomwas fjärde stöldräd som hans vänner dödades.

– Jag sade till mig själv att boskapsstöld innebär stora risker. Jag lade också märke till att min granne planterat mangoträd och att de verkade trivas. Så jag tänkte att jag skulle sluta stjäla boskap och odla mango istället, berättar han.

Namwomwa köpte och satte mango-, papaya- och bananträdsplantor. Men de flesta plantorna dog på grund av vattenbrist. Namwomwa gav inte upp utan planterade istället maniok som överlevde och han har redan fått sin första skörd.

Via ett projekt som stöds av Diakonia fick han följa med till ett demonstrationsjordbruk i Yatta för att se hur jordbruk kan bedrivas i torra områden. Han lärde sig bland annat hur man kan bevara regnvatten med hjälp av silanga (en liten damm).

– Jag insåg att silanga är källan till liv för mina träd, säger han. Genom att bevara regnvatten skulle han kunna plantera många mango- och bananträd och få dem att växa.

Med silangas kan jordbruket växa

När Namwomwa kom hem sålde han sin kamel och använde pengarna för att gräva en egen damm för regnvatten på sin gård. Med vatten från dammen kan Namwomwa även odla grönsaker som grönkål och tomater för att försörja familjen och han ser fram emot att utvidga sin jordbruksverksamhet. Han har dessutom bildat en grupp där han lär medlemmarna hur man gräver sin egen damm och brukar jorden.

Projektet som Diakonia stödjer arbetar med att göra Namwomwas by i östra Pokot mindre känslig för klimatförändringar och trygga bybornas livsmedelsförsörjning. Östra Pokots klimat är klassat som torrt till halvtorrt och majoriteten av invånarna, som tillhör Pokotstammen, är herdefolk som är starkt beroende av sin boskap för att överleva.

Projektets syfte är att öka möjligheterna för Namwomwa och hans grannar att bedriva jordbruk i den torkdrabbade regionen och på så sätt skapa fler möjligheter till försörjning och säkerställa en hållbar utveckling i området.