Diakonia - Människor som förändrar världen
Sophie Sophie Zoungrana, i garaget där hon har sin verkstad.

Sophie - en av få kvinnliga mekaniker

Det är inte lätt att vara kvinnlig mekaniker och verkstadsägare i Burkina Faso. 27-åriga Sophie Zoungrana har mötts med skepsis och fördomar, men ändå stått ut. - Det sägs ju att det som inte dödar härdar, säger Sophie

Hon är en av få unga kvinnliga mekaniker i landet och har blivit lite av en förebild när det gäller att bryta med traditionella könsroller. För drygt ett halvår sedan startade hon sin egen verkstad i ett garage i hemstaden Koudougou och har redan hunnit anställa en assistent och få en liten inkomst.

Sophie har utbildat sig till mekaniker under två år.

- I början var det många som hade svårt att acceptera mig och verkade tro att det bara var en fråga om när jag skulle ge upp, som de andra tjejerna jag utbildade mig med, säger Sophie.

Men det har gått bra för henne, hon har inga problem med att få kunder och hon behåller de hon får.

- Jag uppmuntrar mina medsystrar att vara envisa och tro på sig själva om de får möjligheten att jobba inom ett icke-traditionellt område såsom mekaniker, säger Sophie.

Elva år gammal var hon tvungen att sluta skolan för att börja tjäna pengar till familjen som levde under väldigt fattiga förhållanden. Några år senare fick Sophie delta i en tvåårig teknisk utbildning som arrangerades av Diakonias samarbetsorganisation ATTOUS. Utbildningen fokuserade på tvåhjuliga fordon eftersom  motorcyklar är det vanligaste sättet att ta sig fram i Burkina Faso. Sophie lärde sig att felsöka, underhålla och reparera motorcyklar.

- Det har varit väldigt bra för mig att lära mig teknik och mekanik. Nu kan jag verkligen hitta felen på mina kunders motorcyklar och reparera dem.

Sophie har även gått kurser i företagsekonomi och har fått ett litet lån för att kunna starta eget, lånet gjorde det möjligt för henne att utöka storleken på verkstaden och att investera i reservdelar. Nu har hon även köpt en högtryckstvätt för att göra rent motorcyklarna, vilket hon hoppas kommer att öka hennes inkomst.

Och när hon tänker på framtiden drömmer Sophie om att utveckla sin verkstad så att hon i sin tur kan lära upp och handleda tjejer och kvinnor som vill utbilda sig till mekaniker - ett sätt att bidra till ökad jämställdhet mellan män och kvinnor.

Sophie drömmer om att sprida mekanikeryrket till fler tjejer. Foto: Mia Rimby