Diakonia - Människor som förändrar världen

Aktivister gör craftivism mot vapenexport

Large thumbnail
2017-03-10

Nu får det vara nog! Diakonias aktivister ryter ifrån mot svenska politiker som låter vapenexporten till diktaturer och människorättsförbrytare fortsätta. På lördag den 11 mars bjuder de in till en eftermiddag av kreativ aktivism, där man får lära sig mer om hur svenska vapen skövlar liv, och hjälpas åt att skapa brev och budskap i olika former till regeringen.

I år skrivs lagen om vapenexport om och den politiska debatten går hög, fem av riksdagspartierna har tidigare lovat ett totalförbud mot export av krigsmateriel till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter – men kommer de att hålla sina löften och täppa till kryphålen i lagen?

Diakoniaaktivisterna i Göteborg är en grupp unga som kämpar för en mer rättvis värld, och nu vill de lära fler om vad svensk vapenexport faktiskt innebär för människor runtom i världen. Lördagseftermiddagen kommer att bestå av dels en crash course i ämnet, dels en workshop med craftivism – alltså aktivism genom att skapa och vara kreativ.

– Vi gör det här för att uppmärksamma att Sverige, som ofta omnämns som det fredligaste av länder, exporterar vapen för en omfattande summa till människorättsförbrytare och diktaturer. Åtta av tio svenskar är emot vapenexport, och det måste fram till politikerna, säger aktivisten Josefin Stenmark som är en av arrangörerna.

Färgglatt och kreativt
För att politikerna ska vakna vill aktivisterna att så många som möjligt skickar e-post och brev till statsminister Stefan Löfven och berättar att de tycker att mänskliga rättigheter måste gå före affärsintressen. Och tanken är att det blir brev som sticker ut. 
 Det blir brev med tydliga budskap, vapenexport från Sverige till människorättsförbrytare måste få ett stopp! Det går att påverka och förändra om vi vågar. Och varför inte göra det roligt, färgglatt och kreativt dessutom?, säger Josefin Stenmark.

Varmt välkomna till Frilagret klockan 13-15 på lördag!

För mer information, vänligen kontakta:

Josefin Stenmark, tel. 0730384883, josefinlstenmark@gmail.com

peoplechanging.se 
#kryphålet