Diakonia - Människor som förändrar världen
Diakonia och ADESH var några av många som hjälpte till med att försöka hitta överlevande i rasmassorna, som kostade över tusen människor livet.

Husras i Bangladesh - Diakonia och ADESH på plats

En nio våningar hög byggnad, Rana Plaza, rasade den 28 april 2013 i området Savar i Bangladeshs huvudstad Dhaka. Diakonias personal samt engagerade aktivister från vår samarbetsorganisation ADESH deltog i räddningsarbetet.

Tvingades jobba trots sprickor

Diakonias samarbetsorganisation ADESH har sina lokaler i närheten av den byggnad som nu rasat samman. I byggnaden inrymdes en marknad, bank samt en textilfabrik. Dagen innan raset syntes sprickor i byggnaden, men enligt uppgift tvingades fabriksarbetarna ändå att jobba som vanligt dagen då raset skedde.

Två från ADESH:s grupp saknas

Till vardags jobbar ADESH för jämställdhet och ekonomisk och social rättvisa för de som arbetar i denna och liknande fabriker. ADESH har bland annat hjälpt kvinnor och män att gå samman i självhjälpsgrupper och utbildat dem i vilka rättigheter de har. En man och två kvinnor som ingick i ADESH:s självhjälpsgrupper på fabriken saknades kort efter raset; sedan dess har en av dem hittats och förts till sjukhus vid liv.

ADESH och Diakonia bidrar i nuläget främst med vatten och annan dryck, mat och andra förnödenheter till räddningspersonal, anhöriga och drabbade.

Uppdatering: Den totala dödssiffran hade den 17 maj 2013 fastställts till över 1 000 personer. Cirka 2 500 personer räddades ur rasmassorna.