Diakonia - Människor som förändrar världen
Eldsjälen Judith Maldonado var en av flera pristagare under 2012. Foto: Felipe Abondano

Pris till MR-försvarare i Colombia den 9 september

Den 9 september 2013 delar Diakonia tillsammans med nätverket DIAL och EU för andra året i rad ut tre priser i olika kategorier till MR-försvarare i Colombia, som genom sitt engagemang för rättvisa har utmärkt sig särskilt.

Det är människor som leder förändringar

Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg åker till Colombia i september för att närvara på prisutdelningen. Han har det här att säga om viken av modiga försvarare av mänskliga rättigheter i Colombia:

- Latinamerikas historia har präglats av kolonialism, diktaturer och förtryck. Men de förändringar vi har sett de senaste årtiondena är ett resultat av människor som bokstavligen har gett och ger sina liv för frihet, respekt för mänskliga rättigheter och demokrati. När jag åker dit är det för att uppmärksamma, synliggöra och stödja de människor som står i kampen för demokrati, samt att understryka vikten av det svenska biståndet och hur det gör skillnad.

Om MR-priset

Priset instiftades år 2012 av Diakonia, nätverket DIAL och EU, för att ge uppmärksamhet till MR-försvarare utifrån tre priskategorier:

El defensador o defensadora del año (Årets MR-försvarare): Priset tilldelas en person som det senaste året utmärkt sig i sitt försvar av de mänskliga rättigheterna i Colombia.

La Experiencia o proceso colectivo del año (Årets kollektiva erfarenhet eller process): Priset tilldelas en organisation som särskilt har utvecklat sitt arbete för mänskliga rättigheter under det gångna året.

A toda una vida (Ett livsverk): Priset tilldelas en person som uthålligt har kämpat i åratal för mänskliga rättigheter i Colombia.

Varför behövs ett pris till MR-försvarare?

I Colombia är mänskliga rättigheter långt ifrån en självklarhet, och personer som arbetar med mänskliga rättigheter riskerar ofta sina liv för rättvisan. Civila samhällets initiativ och arbete stämplas dessutom ofta av den colombianska regeringen och myndigheter som anti-demokratiska eller för att vara röster för gerillan. I Colombia finns sedan lång tid årliga utmärkelser för forskare, idrottare och framstående kvinnor, men ett pris för människorättsförsvarare fanns inte innan 2012. Med detta som bakgrund instiftades priset, och i årets jury deltar experter och människorättsförsvarare från Latinamerika, Nordamerika och Europa för att kora rätt vinnare.

Minskar det sociala stigmat

Diakonia hoppas att priset kan bidra till att det sociala stigmat mot människorättsförsvarare och organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter minskas, samt att offentligt ära de modiga individer som vågar tala öppet om människors lika rättigheter.