Diakonia - Människor som förändrar världen
Efter förhör av över 100 vittnen och en utdragen rättsprocess som nästan fick tas om har nu Efraín Ríos Montt blivit dömd till 80 års fängelse för folkmord av ixil-folket. Foto: CALDH

Guatemala: Efraín Ríos Montt dömd för folkmord

Den 11 maj 2013 dömdes Guatemalas exdiktator Efraín Rios Montt av en domstol till 80 års fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten. Montt förklarades ansvarig för massakern på 1771 mayaindianer ur Ixil-folket, under tiden som landets militäre ledare åren 1982-1983.

Ríos Montts uppsåt: Utrota Ixil-befolkningen

"Domstolen är övertygad om att uppsåtet var att utrota Ixil-befolkningen", sade domare Jazmin Barrios under den timslånga redogörelsen som ligger till grund för domslutet.

Historiskt domslut

Domslutet är historiskt och ett stort genombrott för mänskliga rättigheter i regionen. Även om förhandlingarna försenats och tillfälligt skjutits upp på grund av att Montts advokater försökt stjälpa rättegången med ständiga överklaganden om processrättsliga detaljer, så är det första gången som en statschef förklaras skyldig till folkmord av en inhemsk domstol. Tidigare folkmordsrättegångar har genomförts av internationella domstolar.

Rios Montt dömdes till 50 års fängelse för folkmord och 30 års fängelse för brott mot mänskligheten. Montts förre underrättelsechef, Mauricio Rodriguez Sanchez, som stod medanklagad, frikändes.

AJR och CALDH tongivande i processen

Diakonias samarbetsorganisationer - CALDH, som varit målsägarbiträde under rättsprocessen och anhörigföreningen AJR - har varit drivande i att rättvisa ska skipas. Tillsammans med andra organisationer, har de under många år arbetat för att sanningen komma fram och de överlevande få upprättelse.

"Det är en historisk dom, bevisningen rigorös och det blev fällande dom för dåvarande statschef", konstaterar Héctor Reyes från CALDH, i en kommentar till tidningen Prensa Libre efter beskedet från domstolen. Han beskriver i tidningen också den lycka som han nu ser hos offren och deras anhöriga.

"De förde fram sin sak, krävde rättvisa och det är vad de har fått", slår Reyes, som företrätt målsägarna, fast. CALDH är en av Guatemalas mest tongivande människorättsorganisationer.

Nekar till anklagelserna

Den nu 86-årige ex-generalen nekade till anklagelserna och sade sig varken ha beordrat eller ha haft kunskap om massakrerna som skett under hans tid vid makten. Han kommer med all sannolikhet att överklaga beslutet med hänvisning till sin höga ålder.

Mayafolket Ixil i Quiche i norra Guatemala utsattes under Guatemalas inbördeskrig för svåra förföljelser - våldtäkter, tortyr och mord. 90 procent av byarna i området angreps urskillningslöst och brändes av armén under de nära 17 månader som Efraín Ríos Montt var statschef.