Diakonia - Människor som förändrar världen
"De som dödades var ofta unga, engagerade människor med ledaregenskaper. När de försvann bildades ett vakuum. Dagens unga har växt upp med alldeles för få positiva förebilder”, säger Abner Paredes som jobbar för ungas rättigheter på organisationen Caldh. Foto: Maria Torstensson

CALDH ger marginaliserade grupper juridisk rättvisa

Guatemala är ett av världens mest våldsamma länder. 2011 mördades i snitt 17 personer om dagen, en tredjedel av dem var barn och ungdomar. I de allra flesta fallen går mördaren fri. Organisationen CALDH, som Diakonia stöder, arbetar med att stoppa straffriheten i landet och göra alla medborgare i Guatemala lika inför lagen.

CALDH hjälper de utsatta att få rättvisa

Organisationen CALDH i Guatemala leder ett projekt där framförallt marginaliserade grupper som exempelvis mayaindianer ska ha samma rättigheter och vara lika inför lagen som alla andra medborgare.

Målet är att marginaliserade grupper i Guatemala, som drabbades hårt av landets inbördeskrig mellan 1960-1996, ska få upprättelse för de mord, skador och humanitära brott som ingen ännu har dömts för.

Utbrett problem

I Guatemala har problemet med straffrihet varit utbrett i många år, speciellt under landets långa inbördeskrig. Det är därför många medborgare vill ha upprättelse för det som hände under kriget, och se till att de som har gjort sig skyldiga till brott ställs till svars. Att straffa gamla mördare och grova människorättsförbrytare kan alltså leda till ett mer rättvist samhälle idag, och borgar för att de vidriga brott som begicks under kriget inte ska upprepas.

CALDH:s projekt, som Diakonia stöder, spelar en viktig roll i att stärka de grupper som har utsatts för brott och ge juridiskt stöd att driva sin sak.

Diakonias stöd till CALDH i Guatemala är möjligt tack vare vårt samarbete med Svenska PostkodLotteriet. Med hjälp av pengar från PostkodLotteriet kan vi även stödja fler modiga eldsjälar och organisationer i Afrika, Asien och Latinamerika.