Diakonia - Människor som förändrar världen
I och utanför Goma har många tvingats fly sina hem till följd av konflikten i Kongo-Kinshasa. Barnen på bilden, som lever i ett flyktingläger utanför Goma, är några av dem.

Kongo-Kinshasa: Världssamfundet får inte svika Goma

Med M23 gerillans erövring av staden Goma är situationen i norra Kivuregionen, Kongo-Kinshasa, den allvarligaste sedan 2008. Diakonia uppmanar omvärlden att ställa krav på Kongos regering och omgivande länder, att omedelbart agera och stoppa oroligheterna i regionen.

Straffrihet av krigsförbrytare

Erövringen av Goma har skett genom M23-gerillan, där ledaren är en av efterlyst krigsförbrytare. En av de bakomliggande faktorerna kring situationen i Goma är den straffrihet som krigsförbrytare kunnat åtnjuta genom att integrera sig i den nationella kongolesiska armén.

- Vad vi ser nu är konsekvenserna av åratal av misslyckanden från både Kongos regering, och från FN och världssamfundet. Kriget är tyvärr ingen överraskning utan en konsekvens att man ignorerat uppenbara fakta, säger Bo Forsberg, generalsekreterare Diakonia.

Humanitär kris

Situationen i Goma är mycket svår att överblicka även för de som är på plats, men våra samarbetspartner berättar om skottlossning, döda människor på gatorna och skadade civila på sjukhusen.

Världssamfundet måste reagera

Diakonia och PMU ser kritiskt på hur situationen hanteras, både av omvärlden och av Kongos omgivande länder. Dessa behöver samarbeta med alla involverade parter i att skydda civilbefolkningen i norra Kivu, att avväpna gerillan samt genomföra nödvändiga reformer inom säkerhetssektorn för att säkerställa att en långsiktiga säkerhet kan uppnås i regionen.

- Världssamfundet måste sluta behandla Kongo längst ner på sin dagordning. För oss som jobbar på plats ser vi inte bara en konflikt som i längden destabiliserar hela utvecklingen i Centralafrika; vi ser också en befolkning som skulle kunna leva i fred, i ett land med resurser för välstånd och utveckling, men som ständigt svikits av omvärlden, säger Niclas Lindgren, direktor PMU.