Diakonia - Människor som förändrar världen

Böcker för barn: Hanaa al-Ramli till Bokmässan

Den 28 maj 2013 presenterar Bokmässan sitt seminarieprogram. En av de internationella gästerna är barnrättskämpen Hanaa al-Ramli. Med stöd av bl a Diakonia driver hon ett projekt för att inspirera barn i Mellanöstern och Nordafrika till läsning.

Seminarium med Kattis Ahlström: Min bok är din bok

Den jordanska barnrättskämpen Hanaa al-Ramlis passion för böcker fick henne att via sociala medier sprida idén om att starta bibliotek i flyktingläger runt om i Mellanöstern. Böckerna samlas in genom gåvor från privatpersoner.

Hanaa al-Ramli kommer att medverka i olika seminarier på Bokmässan. Den 28 september kl 12 samtalar hon från scenen med BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström. Rubriken är "Min bok är din bok".

Startat 25 bibliotek på tre år

Projektet har också aktiviteter för att få barn att gå till biblioteken och uppmuntra och motivera dem att läsa böcker. Initiativet, som startade i ett palestinskt flyktingläger i Jordanien 2009, har nu spridits över hela arabvärlden. På tre år har 25 bibliotek med 3 000 böcker i varje byggts upp i flyktingläger och andra fattiga områden.

Hanaa al-Ramils medverkan i Bokmässan är möjlig tack vare ett samarbete mellan Diakonia, Rädda Barnen, Studieförbundet Bilda, Se människan/Svenska kyrkan och Svenska PostkodLotteriet.