Diakonia - Människor som förändrar världen

78,5 miljoner till Världens Barn

Eskilstuna, Sorsele och Sörmland hamnade i topp när Världens Barn samlade in 78,5 miljoner under riksinsamlingen i oktober 2012. En bubblare bland de mest aktiva är Timrå, där invånarna skänkte i snitt 10,17 kr per invånare – en ökning från 2011 med 533 procent!

78,5 miljoner till världens barn

Radiohjälpens största kampanj Världens Barn, där Diakonia är en av organisationerna som medverkar, har hittills i år gett 78,5 miljoner kronor.

Diakonia ger t ex stöd till organisationen BLACD i Egypten, som gör ett framgångsrikt arbete mot könsstympning av unga tjejer.

SVT-gala, riksinsamling och draghjälp av Sveriges Radio

I år var det 14 året som Världens Barn samlade in pengar. Insamlingen kulminerade med direktsänd gala i SVT1 och riksinsamling i landets 290 kommuner.

Riksinsamlingen innebär att cirka 45 000 ideellt engagerade, från bland annat Diakonia, är ute och skramlar med bössa och ordnar insamlingar för Världens Barn.

Veckorna före riksinsamlingen hade dessutom både Sveriges Television och Sveriges Radio P4 i många olika program gett exempel på vart de insamlade pengarna går och även direkt bidragit till att lyssnare och tittare kunnat stödja insamlingen.

Sörmland, Sorsele, Eskilstuna... och bubblaren Timrå

Den stora vinnaren i insamlingen är givetvis utsatta barn världen över, som nu via de organisationer som är med i Världens barn, får stöd, hjälp och framtidstro.

Men det finns andra vinnare också. Ett lekfullt inslag i insamlingen är en kommunkamp som på många håll bidrar till en kraftsamling och stort engagemang. Ännu en gång tog Sorsele kommun hem segern med hela 136,93 kronor per invånare.

Bästa storstad över 50 000 invånare blev Eskilstuna på 15,99 kronor per invånare och det län som visade sig mest generöst var Sörmlands län med sina 11,57 kronor per invånare.

Årets uppstickare blev Timrå kommun som ökade med hela 533 procent sedan föregående år.