Diakonia - Människor som förändrar världen
Luwiza Makosa är genom sitt engagemang i Diakonias samarbetsorganisation SCMZ i Zimbabwe en ledare som är ung, kvinna och politiskt aktiv. Det är en ovanlig kombination i Zimbabwe. Foto: Per-Ulf Nilsson

Lokal demokrati - nyckeln till hållbar utveckling

Den 15 september 2013 uppmärksammas världen över den Internationella demokratidagen. I Diakonias biståndsarbete är arbetet med demokrati och demokratisering tillsammans med våra lokala samarbetsorganisationer en viktig grundbult för att människor livsvillkor ska förbättras. Här har du några exempel på resultat från det arbetet.

Utbildning av valobservatörer i Mali

I juli 2013 gick Mali till val, drygt ett år efter att en statskupp inleddes i landet. Hundratusentals människor tvingades fly sina hem och den politiska situationen var mycket ostadig. När Frankrike uppmanade Mali att genomföra ett val var det därför många som oroade sig för om valet skulle gå rätt till.

Med stöd från Diakonia utbildade vår samarbetsorganisation RPL ett stort antal valobservatörer, vars uppdrag skulle bli att närvara vid vallokalerna för att försäkra att allt gick rätt till där. I samband med valet fick valobservatörerna och RPL goda reaktioner från befolkningen, som menade att det skapade en säker miljö för de som röstade i valet.

Läs mer om RPL:s arbete i Mali

Aldrig mer diktatur i Paraguay

Från 1964 till 1989 levde Paraguays invånare i en diktatur under general Stroessner. Men många barn och unga i landet vet ändå väldigt lite om hur det var att leva under Stroessners styre. Genom projektet "Aldrig mer diktatur", som Diakonia finansierar, har fyra av våra samarbetsorganisationer i Paraguay engagerat sig för att den unga generationen ska lära sig från landets historia.

Genom att skriva noveller eller göra filmer om material de själva hittat om diktaturen har många ungdomar runtom i Paraguay nu fått en större förståelse för vad som hände i landet innan de föddes. Och de är stolta över den nya kunskapen de har.

Läs mer om projektet "Aldrig mer diktatur"

Zimbabwes unga måste kräva demokrati

Luwiza Makosa är en ledare i Diakonias samarbetsorganisation SCMZ i Zimbabwe. Och hon är övertygad om vad som behövs för att Zimbabwe ska få ett bättre och mer demokratiskt styre.

– Jag vill att unga ska delta i de nationella processerna, men inte bara genom att gå och rösta. De ska bli ledare och skapa egna initiativ, säger Luwiza.

Läs mer om Luwizas engagemang för demokrati