Diakonia - Människor som förändrar världen
Demonstrationer mot valfusk i Honduras. Foto: Sean T Hawkey

Allt fler människorätts-försvarare mördas i Honduras

I den politiska kris som har följt efter valet i november 2017 har våldet i Honduras intensifierats. Våra samarbetsorganisationer vittnar om allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter och mord på människor som står upp för demokrati och yttrandefrihet, däribland medlemmar i de egna organisationerna.

2018-02-05

Honduras har under de senaste åren toppat listan över världens farligaste länder för människorättsförsvarare och är ett skolexempel på trenden som leder till minskat demokratiskt utrymme. Den sittande presidenten Juan Orlando Hernández valdes i november om trots att landets grundlag förbjuder att en president sitter mer än en mandatperiod. Genom ett medgivande från högsta domstolen möjliggjordes Hernandez omval. Processen såväl inför som efter valet har kritiserats hårt av internationella organisationer och det finns starka misstankar om valfusk – rösträkningen stannade av efter några timmar och det honduranska folket fick vänta i tre veckor på det slutgiltiga valresultatet.

Stora demonstrationer 

Under denna väntan genomfördes ett flertal stora demonstrationer i protest mot valfusket och avsaknaden av transparens och demokrati. Än finns inga officiella siffror på antalet döda efter de våldsamma sammandrabbningarna mellan demonstranterna och honduransk militär och polis men en nyligen lanserad rapport vittnar om ett 40-tal dödade demonstranter runt om i landet, och våra samarbetsorganisationer har dokumenterat 34 mördade personer (varav 25 av morden har utförts av militärpolisen), runt 230 skadade och 1085 gripna.
Trots att två månader har gått sedan valresultatet presenterades fortsätter militariseringen och våldet mot de delar av det civila samhället som fortsätter att kräva sanning och rättvisa. Polis och militär fortsätter använda våldsamma metoder och flera av Diakonias samarbetsorganisationer i landet har under den senaste tiden utsatts för hot om våld och direkt våld i samband med fredliga demonstrationer.

Två medlemmar mördade

Under januari månad har två medlemmar från organisationen Movimiento Amplio por la Dignidad y la Justicia (MADJ) dödats av militär i regionen Atlántida i samband med fredliga demonstranter mot valprocessen. Organisationens ordförande Martín Fernández som sedan 2013 har skyddsåtgärder från den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter har även utsatts för väpnade hot från militären i sin bostad samt fått sin bil sönderslagen.
Joaquín Mejía från Diakonias samarbetsorganisation ERIC fick i helgen skyddsåtgärder utfärdade av den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter efter att ha mottagit allvarliga hot, utan att Honduras myndigheter har velat ge honom skydd. Mejía var på Sverigebesök inbjuden av Diakonia till MR-dagarna i Jönköping i november 2017 och deltog i ett riksdagsseminarium.

Diakonia ser väldigt allvarligt på utvecklingen i Honduras och vi fortsätter att stötta våra samarbetsorganisationer i landet i deras viktiga arbete för respekten för mänskliga rättigheter. Vi nätverkar också aktivt för att lyfta situationen i Honduras i EU, på interamerikansk nivå och i FN.