Diakonia - Människor som förändrar världen
Många anhöriga väntar fortfarande på att få veta vad som hände med deras älskade som försvann under diktaturens mörka år. Den 10 maj 2015, på årsdagen av domen mot ex-diktatorn Ríos Montt, samlades många vid platsen för en före detta militärförläggning i San Juan Cotzal. Sedan juni 2014 har det pågått utgrävningar där och hittills har 74 döda kroppar hittats.

Två år sedan domen mot Ríos Montt

Den 10 maj 2015 var det två år sedan som domaren Yassmin Barrios dömde den tidigare diktatorn José Efraín Ríos Montt till 80 års fängelse för brott mot mänskligheten och folkmord. Årsdagen uppmärksammades  på olika platser i ixilregionen i norra Guatemala.

2015-05-11

Dömdes till 80 års fängelse men domen upphävdes

I maj 2013 dömdes Guatemalas tidigare diktator José Efraín Ríos Montt till 80 års fängelse för brott mot mänskligheten och folkmord, begånget mot civilbefolkningen i ixilregionen under åren 1982 och 1983. Domen var resultatet av decennier av kamp och en stor framgång för Guatemalas civilsamhälle. Tio dagar senare underkändes domen, men trots det firar civilsamhället domen som en framgång.

Den 9 maj i staden Nebaj i ixilregionen sa en representant för den lokala urfolksmyndigheten Alcaldía Indígena Ixil:

- De säger att domen har ogiltigförklarats och inte längre är bindande. Det måhända att detta är sant för de rika och mäktiga i Guatemala City, men här vet vi att domen är giltig och att Ríos Montt är en folkmördare.

En seger i sig att människor vågar uppmärksamma domen

Minnet av Guatemalas första folkmordsdom firades den 9 maj med ett öppet möte på stora torget i Nebaj med musik och tal och den 10 maj med en vandring till grannstaden Cotzal.

- Att människor öppet kan uttrycka sin åsikt och minnas de som dödades i folkmordet utgör en stor förändring för Guatemala. För bara några år sedan hade rädslan omöjliggjort något sådant här, säger Diakonias Aron Lindblom som var med när årsdagen uppmärksammades. 

Kriget i Guatemala pågick 1960-1996 och orsakade minst 200,000 dödsfall, 45,000 försvunna och över en miljon internflyktingar.

En majoritet av de drabbade tillhörde Guatemalas urfolk mayas och åren 1982-1983 har en domstol bevisat att statens våld i ixilregionen urartade i ett folkmord.

Under 90-talet inleddes fredsförhandlingar mellan staten och gerillan där Diakonia stödde civilsamhällets deltagande i fredsprocessen. Än idag pågår rättsutredningar om brott som begicks under kriget.