Diakonia - Människor som förändrar världen
Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg klär sig i svart idag när det är torsdag. Och han bär såklart även knappen för kampanjen.

Thursdays in Black - kampanj

I krig och konflikt är våldtäkt ett vanligt vapen. Även här i Sverige utsätts kvinnor, och män, för könsbaserat våld. Kyrkornas globala vecka, som Diakonia är med och arrangerar, ansluter sig i år till den internationella kampanjen ”Thursdays in Black", som vill utmana de attityder och strukturer som är orsaken till våld och våldtäkt

2014-11-13

Freden i fokus under årets globala vecka

"Helig fred" är temat för Kyrkornas globala vecka som i år infaller den 16-23 november. I år har globala veckan anslutit sig till den internationella kampanjen Thursdays in Black. 

Kampanjen har sitt ursprung hos de kvinnor, "mödrarna", i Argentina på 1970-talet, som protesterade mot att deras söner och döttrar försvann, mördades, våldtogs och utsattes för våld av militärens diktatur genom att klä sig i svart.

Klä dig i svart på torsdagar

Genom att klä dig i svart varje torsdag är du med och väcker uppmärksamhet och protesterar mot det våld som världens kvinnor så ofta drabbas av. 

Kampanjens mål är att vi alla motverkar attityder som orsakar våld och våldtäkter. Idag är detta mer aktuellt än någonsin. Frågan om ett ”nej” är ett ”nej” är alltid aktuell. I många länder finns fortfarande en ålderdomlig syn på kvinnans sexualitet som mannens egendom.

Att våldtäkt används som ett vapen i konflikt är allmänt känt, men fortfarande så räknar man knappast in samhällskostnaden för detta förödande vapen när man ska beräkna kostnaden för världens vapenhandel.

Var med och engagera andra i en angelägen fråga!