Diakonia - Människor som förändrar världen
Tep Vanny – Jag är inte rädd, jag är beredd att offra mitt liv för att vi ska få vår mark tillbaka, har Tep Vanny tidigare sagt om sin kamp mot markrofferi.

Tep Vanny har släppts!

Människorättsaktivisten Tep Vanny har släppts fri efter över 700 dagar i fängelse. – Alla som känner Tep Vanny är glada över att hon släppts. Nu hoppas vi på, och ser fram emot, att fler aktivister, som kämpat för mänskliga rättigheter, respekt och lika behandling, också släpps snart, säger Neva Thiounn, Diakonias landchef i Kambodja.

2018-08-23

Tep Vanny är en av Kambodjas främsta människorättsaktivister och har under många år bland annat kämpat mot markrofferi (också kallat landgrabbing) som ledargestalten för ”kvinnorna vid sjön” (se mer nedan).
Diakonias regionchef i Asien, Ankin Ljungman, har följt Tep Vannys fall:

– Det här är fantastiska nyheter! Tep Vanny har genomlidit så mycket. Nu får hon äntligen möjlighet att vara med sin familj igen, säger Ankin Ljungman och tillägger.

– Men det här innebär inte att trakasserierna av människorättsförsvarare i Kambodja är över, så Diakonia kommer att fortsätta att stödja människor som arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati.

Dömdes till två och ett halvt års fängelse

Det var i augusti 2016 som Tep Vanny arresterades under en fredlig demonstration till stöd för fem fängslade människorättsaktivister. Ett halvår senare dömdes hon till två år och sex månaders fängelse för “medvetet våld under försvårande omständigheter”. Domen kopplades till tidigare protester som Tep Vanny deltagit i, bland annat en fredlig demonstration i mars 2013 nära premiärministerns hus i Phnom Penh.

Det är tredje gången sedan 2011 som Tep Vanny suttit fängslad. Tep Vanny var en av många kambodjaner som förlorade sitt hem 2008 när området kring sjön Boeung Kak såldes till ett privat företag och fylldes igen med sand för att ge plats till lyxiga kontors- och bostadslokaler. De boende runt sjön vräktes och fick sina hus jämnade med marken. Sedan dess har Tep Vanny demonstrerat för att hon och andra drabbade runt om i Kambodja ska få sin stulna mark tillbaka.

Målet: en bättre, ljus framtid

I en tidigare intervju med Diakonia berättade Tep Vanny att hon aldrig hade tänkt bli en politisk ledare men att omständigheterna tvingade henne att agera.

– Om vi inte vill att historien upprepar sig så måste vi engagera oss. Jag vill att mina barn ska få en bättre framtid, en ljus framtid, sade hon då.

Frisläppandet, som väckte stor uppståndelse i Kambodja, kom efter att landets kung benådat henne.  Fem dagar före frisläppandet höll LICADHO, en av Diakonias samarbetsorganisationer i Kambodja, en religiös ceremoni och ljusvaka vid sjön Boeung Kak för att uppmärksamma tvåårsdagen av Tep Vannys fängslande.

2013 belönades Tep Vanny med Global Leadership Award för sin orädda kamp.