Diakonia - Människor som förändrar världen
Bild på Teodora Teodora föddes 1983 i Ahuachapán-regionen i El Salvador och är i dag en känd kvinnorättskämpe i hemlandet. Foto: Amnesty Press

Teodora tilldelas Per Anger priset 2018

Hon födde ett dött barn, anklagades för abort och dömdes till 30 års fängelse för mord. Men hon gav aldrig upp. Teodora del Carmen Vásquez tilldelas årets Per Anger-pris för att uppmärksamma de förödande konsekvenser som restriktiva abortlagar har på kvinnors liv i El Salvador.

2018-10-11

–  Att få de fängslade kvinnorna frigivna är det som driver mig. Per Anger-priset är inte främst ett pris till mig, det är en symbol för en fortsatt kamp för mänskliga rättigheter för kvinnor, säger Teodora del Carmen Vásquez.

Nära 30 kvinnor sitter fängslade

I hennes hemland El Salvador är abort totalförbjudet sedan 1998. Närmare ett trettiotal kvinnor sitter fängslade för mord i kvinnofängelset i Ilopango, utanför El Salvadors huvudstad San Salvador. Samma fängelse som Teodora lämnade i februari i år efter att hon benådats. Då hade hon suttit fängslad i tio år, en lång tid som hon använt till att kämpa för kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa i El Salvador, trots att det inneburit fara för hennes eget liv. 

Hon blev en informell talesperson för de kvinnor som dömts till fängelsestraff på liknande grunder, tog emot besök i fängelset från ett flertal internationella organisationer och ambassadörer från flera länder och gjorde en mängd intervjuer.

"Kräver ett stort mod"

–  Teodora del Carmen Vásquez har vänt en personlig smärta till en kraft för att hjälpa andra. Att fortsätta kämpa efter tio år i fängelse är inte bara enastående, det kräver också ett stort mod, säger Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia och juryordförande för Per Anger-priset som delas ut på regeringens begäran.

För ett ett halvt år sedan fick en annan salvadoransk kvinna, María Teresa Rivera, asyl i Sverige efter att ha suttit fängslad och förföljts i El Salvador. Även hon anklagades för att ha gjort abort och dömdes 2011 till 40 års fängelse för mord, men släpptes ur fängelset flera år senare efter att anklagelserna motbevisades.

Vigt sitt liv åt att hjälpa andra kvinnor

I dag arbetar Teodora del Carmen Vásquez bland annat för frivilligorganisationen TNT  som stöttar fängslade kvinnor genom besök, kontakt med familjer och stöd i samband med frigivning.

–  Efter det jag upplevt har jag vigt mitt liv åt att arbeta för andra kvinnor. Vi måste hjälpa varandra så att andra kvinnor och flickor inte lider på samma sätt som vi som suttit fängslade har gjort, säger Teodora del Carmen Vásquez.