Diakonia - Människor som förändrar världen
"Vi vill förändra systemet - inte klimatet" var budskapet vid en manifestation under COP20 i Lima den 9 december.

COP20: Temperaturhöjning i Lima

Under tisdagen började världens miljöministrar anlända till Perus huvudstad Lima för att delta i den andra och sista veckan av FN:s klimatförhandlingar COP20. En tydlig farthöjning i de hittills tröga klimatförhandlingarna.

2014-12-10

Framsteg görs, men det går för långsamt

– Även om det gjorts en del framsteg som förtjänar att uppmärksammas återstår mycket och inte helt oväntat har det gått alldeles för långsamt. Med ministrarna på plats så hoppas vi att möjligheterna till resultat ökar, säger Petter Lydén, Diakonias klimatexpert på plats i Lima.

Handlar om rätten till liv

Samtidigt inleddes det alternativa parallellmötet "People's summit" i en annan del av staden, som en motpol till COP20, där bondeorganisationer, representanter för ursprungsbefolkning samt kvinno- och arbetarrörelser från hela världen kräver ett systemskifte snarare än ett klimatskifte.

– Det centrala i diskussionen om klimatförändringar är rätten till liv, och den rätten är inte förhandlingsbar, säger Tania Ricaldi från organisationen Construyendo Puentes.

Under onsdagen planeras en stor demonstration i Lima där tusentals deltagare väntas samlas under parollen "Vi vill ha systemförändringar inte klimatförändringar".

– Jag önskar att ministrarna inne på det stängda förhandlingsområdet kunde höra – och lyssna till – de tusentals människor som kräver förändring. Bort från miljö- och människoskadlig verksamhet, till en på riktigt hållbar utveckling, säger Petter Lydén.

Resultatet av COP20 avgörande

På fredag kväll ska klimatförhandlingarna i Lima enligt planen avslutas, men risken är stor att förhandlingarna drar ut på tiden, in på lördag eller till och med söndag. Resultatet av förhandlingarna kommer att påverka möjligheterna till ett framgångsrikt avtal i Paris 2015.

Diakonia är på plats i Lima och har för första gången beviljats egen observatörsstatus. Det gör att vi kan följa FN-förhandlingarna på nära håll. I arbetet för klimaträttvisa jobbar vi tätt tillsammans med samarbetsorganisationer och nätverk som till exempel ACT Alliance. 

Se film med Vitumbiko Chinoko från ACT Alliance