Diakonia - Människor som förändrar världen

Röster från Leva Lika

Här är några röster från deltagare i Leva Lika, jämställdhetsprojektet som vi drivit i Centralamerika.

2013-01-29

Luisa, El Salvador:

- Jag ser på oss kvinnor som bor här och det är inte längre som det var innan vi hade dessa workshops. Jag ser hur jag själv har förändrats och jag ser att vi kvinnor är till större hjälp för varandra. Det är svårt att bli av med rädslan när man har haft den hela livet, man lever med den och vi får redan som barn lära oss att vara rädda. Men jag känner att mina kamrater har gett mig en styrka som jag bär med mig och som jag ger tillbaka till dem. Det här märks när någon av oss har problem, när någon utsätts för våld. Då finns vi här för att hjälpa varandra. Det finns kvinnor som inte klarar av att komma över hindren. De kommer och går. Men det finns andra kvinnor som är mer beslutsamma och som inte vill gå tillbaka till hur det var förut.

Rufina, Honduras:

- Jag är gammal nu och jag säger alltid till min son att om han fortsätter att slå sin fru så finns det lagar. Förut kunde jag inte det eftersom jag inte förstod att det var fel. Jag uppmuntrar mina väninnor och jag slås av hur jag är idag – jag pratar. Det gjorde jag aldrig förut och jag kunde inte föreställa mig att jag var kapabel att göra det, och än mindre att jag skulle klara av att sköta våra höns och fortsätta kämpa vidare.

Anonym man, Honduras:

- Ni förstår inte hur hemskt det var för mig att inse att jag har varit en våldsman. Nu vet jag inte om min fru har älskat mig eller varit rädd för mig, säger en manlig deltagare från Honduras.

María, Guatemala:

- Nu vet vi att vi har rättigheter. Och vi vet att vi kan kräva vår rätt. Han [borgmästaren] får tycka att vi är tjatiga. Vi har sagt att vi kämpar för alla behövande kvinnor.

Felipe, Guatemala:

- Hemma pratar vi mer om vad vi lägger pengar på. Nu vet jag saker som jag inte visste förut därför att hon har lärt mig det som hon själv lärt sig. Idag är jag stolt över att hon tar examen [från rättighetsskolan] och jag kommer att göra henne sällskap.