Diakonia - Människor som förändrar världen
Rodrigo tog sig illegalt till USA. Han lyckades jobba ihop tillräckligt med pengar för att starta eget snickeri. Foto: Markus Marcetic.

Rodrigo riskerade sitt liv

Att emigrera var ett svårt beslut. Men Rodrigo López såg ingen annan utväg. – Jag var tvungen att lämna Guatemala och ta mig till USA. Det var enda sättet för mig att skapa mig en framtid.

2014-02-04

Rodrigo tog sig över gränsen mojado ”blöt”, som man säger här. Det innebär att han, i skydd av mörkret och genom att betala gränsvakter, korsade San Pedro-floden som utgör gränsen mellan Guatemala och Mexiko och Rio Grande som utgör gränsen mellan Mexiko och USA.

Rädd för att dö

– Jag belånade huset. 30 000 quetzales (ungefär 25 000 kronor) skulle människosmugglaren, el coyote, ha. Det var hemskt. Jag visste ju att om jag inte skulle kunna betala tillbaka – om jag dog på vägen eller om jag inte lyckades hitta ett jobb i USA – då skulle mina föräldrar, min fru och min lilla treåriga dotter stå på gatan.

Behövde pengarna

– Men jag var tvungen. Jag kunde inte försörja min familj här i Guatemala. Vi levde hopträngda i mina föräldrars hus. Vi behövde ett eget hus, vi ville ju ha en egen familj, och fler barn. Men varifrån skulle jag fått pengarna för att bygga ett hus?

Han stryker baksidan av handen över pannan.

Rodrigo lyckades ta sig hela vägen till USA. Han flyttade in hos en kusin som redan bodde i Washington. Och han lyckades hitta jobb i byggbranschen.

– Det var hårt jobb, men okej. Jag klarade mig bättre än många andra i min situation, säger han.

Fick magsår

Ändå blev han sjuk efter några år. Han fick magsår och högt blodtryck.

– Jag bestämde mig för att åka tillbaka. Jag mådde inte bra, och jag hade inte råd att gå till läkare i USA. Jag längtade efter min familj och så tyckte jag att jag hade tjänat ihop tillräckligt.

Pengarna räckte till att bygga ett eget hus till familjen och att sätta upp en snickarverkstad.

– Tack vare pengarna jag tjänade i USA har jag skaffat mig ett liv här i Guatemala, säger Rodrigo.

Idag har han fem barn.

– Jag vill inte tillbaka till USA. Men det var värt riskerna att fly dit. Om man har familj måste man ta ansvar för försörjningen. Jag hade inte klarat mig så här bra utan Amerika-pengarna.