Diakonia - Människor som förändrar världen
Rigoberta Menchú besöker Nobelmuseet 22 år efter att hon själv tilldelades fredspriset. Här överlämnar hon en symbolisk gåva till museichef Olov Amelin.

Nobelpristagare Rigoberta Menchú i Stockholm

Nobelpristagaren Rigoberta Menchú Tum från Guatemala är på besök i Sverige. Det är Diakonia som har bjudit in henne för att tala vid mr-dagarna i Umeå.

2014-11-12

Innan Rigoberta Menchú begav sig till mr-dagarna i Umeå hann hon med ett kort stopp i Stockholm.

Nu, 22 år efter att hon själv fick ta emot Nobels Fredspris besökte hon Nobelmuseet i hjärtat av Gamla stan. Museichefen Olov Amelin gav henne en visning av museet och de tittade bland annat på några av de symboliska föremål som nobelpristagare runt om i världen har skänkt till museet. Rigoberta Menchú hade med sig en egen, personlig gåva, en traditionell blus, eller huipil, från Ixilregionen som drabbades hårt under inbördeskriget i Guatemala. Olov Amelin tog emot blusen med vita handskar.

Blusen har Rigoberta bevarat sedan 1992. Hon fick den av en grupp mayakvinnor i samband med att hon tilldelades fredspriset.   

Träffade jämställdhetsministern

Rigoberta Menchú hann också träffa Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér, som tidigare har jobbat för FN:s kvinnoorganisation UN Women i Bolivia i flera år. De båda hade ett engagerat samtal.

- Vi i omvärlden måste stå upp för mänskliga rättigheter och stödja de modiga män och kvinnor i bland annat Guatemala som kämpar varje dag, sade Åsa Regnér under mötet.

Även Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg var med.

- Rigoberta Menchú tackade för det stöd som Guatemalas människorättskämpar har fått från Sverige under årens lopp och hon underströk hur viktigt det är att stödet fortsätter, säger Bo Forsberg.

Diakonia stödjer Rigoberta Menchús viktiga arbete för fred och mänskliga rättigheter.