Diakonia - Människor som förändrar världen

Rigoberta Menchú inleder MR-dagarna

Den 13 november 2014 invigningstalar Rigoberta Menchú på MR-dagarna i Umeå. Tidigare i år besökte Diakonias Aron Lindblom Rigoberta i hennes hemby Chimel. Här kan du läsa hans reportage.

2014-11-13

Hembygden viktig för Rigoberta Menchú

Rigoberta Menchú hade just lämnat sitt vittnesmål till åklagarmyndigheten i Guatemala City inför rättegången för massakern på Spaniens ambassad i när hon bjöd med mig till sin lilla hemby Chimel i norra Guatemala. Hon sa att hon behövde återse sin hembygd för att bekämpa sorgen och återknyta till livet och hennes förfäder.

Pappan dödades 1980

Det var 1980 som polisen attackerade ambassaden. 37 människor, däribland Rigobertas far dödades. Först nu, 34 år senare, ställs någon till svars för övergreppen.

Hembyn nästan utplånades

På 80-talet, när inbördeskriget rasade i Guatemala utplånades Rigobertas lilla hemby nästan helt. Så gott som alla invånare dödades eller tvingades på flykt av armén. Rigoberta tvingades också fly. Efter flera år i exil kunde hon slutligen återvända hit och köpa tillbaka marken som en gång tillhörde hennes far och mor.

Chimel ligger på nästan tvåtusen meters höjd, omgiven av skog, berg och vita regnmoln som snuddar vid marken. Det är en av få platser i Guatemala där det fortfarande går att se den vackra quetzalfågeln. Vi vandrar upp för en bergssluttning längs en lerig stig för att nå toppen av berget i Chimel. Skogen som omger oss i början av vandringen består mest av ris och sly.

Armén högg ner all skog

- Här växte stora träd förr i tiden, berättar Rigoberta Menchú, men när armén kom till Chimel så högg de ner all skog och sålde virket. Det var ett sätt att tjäna pengar men också ett sätt att kontrollera befolkningen eftersom skogen annars kunde ge skydd åt dem som försökte fly.

Rigobertas äldre bror Nicolas är också med på vandringen och vid toppen av berget, inne i den riktiga urskogen, visar han hur flyktingarna pressade vatten ur mossan på träden för att kunna dricka. Rigoberta verkar slappna av i sällskap av sin bror och den omgivande skogen. Hon kramar ett av träden och säger:

- Den här rättegången handlar om att avsluta ett smärtsamt kapitel som varit öppet i 34 år. Som våra förfäder har lärt oss så genomför jag en minnesceremoni för min far och de andra martyrerna från massakern varje månad.

Rättegången viktig för att kunna gå vidare

Hon menar att rättegången behövs för att Guatemala som land ska kunna gå vidare.

- Arbetsförhållandena i jordbruksindustrin är fortfarande de samma idag som när jag var barn, fattiga människor vräks fortfarande från sina hus, vi har en militär på presidenposten och de massiva kränkningarna av mänskliga rättigheter som staten begick under 80-talet behöver fortfarande redas ut. Vi kan inte tala om verklig fred så länge det finns så stora orättvisor.

Den första oktober 2014, efter 34 år av straffrihet, inleddes rättegången för den guatemalanska polisens attack mot Spaniens ambassad i Guatemala. Rigoberta Menchú är vittne och målsägare i rättegången tillsammans med sin stiftelse Fundación Rigoberta Menchú Tum (FRMT). FRMT får ekonomiskt stöd av Diakonia för att kunna driva processen. 

Den 13 november 2014 talar Rigoberta Menchú vid invigningen av MR-dagarna i Umeå.