Diakonia - Människor som förändrar världen
Trots regn och blåst stannade många vid Diakoniaaktivisternas bord för att skriva på för rättvisa arbetsvillkor för textilarbetare.

Rena kläder-aktion

Diakonias aktivistgrupper finns på många platser i landet och samlar unga som engagerar sig för global rättvisa. Stockholmsgruppen har under hösten fördjupat sig i arbetsvillkor för textilarbetare i länder som Kambodja och Bangladesh. 

2014-11-03

Namninsamling

Lördag den 25 oktober kunde stockholmare möta Diakonias aktivister på Medborgarplatsen. Under tre intensiva timmar pratade de med folk och samlade in namnunderskrifter till "Clean clothes campaign".

- Vi har under första delen av hösten fördjupat oss i klädindustrin, med speciellt fokus på arbetsvillkoren för textilarbetarna. Det är ett ständigt aktuellt ämne då det är orättvisor vi indirekt är med och upprätthåller genom våra konsumtionsmönster. Vi har sett en dokumentär, besökt Swedwatch som skrivit rapporter om klädindustrin och beslutade oss sen för att haka på den kampanj för levnadslöner som Fair trade center är med i genom Clean clothes campaign, berättar aktivisten Johanna Eriksson. 

60 namn trots vädrets makter

Aktivisterna ställlde upp klädställningar där de hängt kläder med information om klädindustrin och vad man kan göra för att påverka orättvisorna. Det fanns också ett informationsbord med foldrar och gott kaffe.

Värmande dryck var ett välkommet inslag eftersom det både regnade och blåste.

- Totalt fick vi in cirka 60 namnunderskrifter till kampanjen. Vi är väldigt nöjda med aktionen och tänker fortsätta lära oss mer och sprida kunskap och medvetenhet om orättvisor. Det är härligt att se att vanliga människor, som vi annars inte skulle pratat med blir motiverade att agera genom att vi lägger tid och energi att nå ut med vårt budska, avslutar Johanna Eriksson