Diakonia - Människor som förändrar världen
18-åriga Rana Mourtaja kommer till Bokmässan i Göteborg, på inbjudan av Diakonia. Läs brevet hon skrev till oss.

Vi fick ett brev från Rana i Gaza

Till bokmässan i Göteborg i september 2015 har vi bjudit in 18-åriga Rana Mourtaja från Gaza. Hon skriver så bra att hennes text har valts ut till boken Novell Gaza –som kommit till med hjälp av Diakonias samarbetsorganisation Tamerinstitutet. Ta chansen att träffa Rana på bokmässan. I väntan på det får du gärna läsa brevet hon skrev till oss. 

2015-07-28

Hej,

Jag heter Rana, det är ett arabiskt namn som betyder att känna ömhet eller sympati.
Jag älskar att läsa, spela teater och lyssna på musik. Min dröm är att kunna resa utomlands och se andra länder, träffa människor och lära känna deras kultur och traditioner. Jag vill bli journalist och berätta positiva historier om de länder jag besöker.

Drömmer om autograf

Jag drömmer också om att en dag bli berömd författare, att min namnteckning ska kallas autograf. Att skriva är viktigt för mig. Det kommer så naturligt och spontant att ta upp en penna och börja uttrycka sig. Den där känslan när fantasin frigörs och skapar bilder, historier, liv – den känslan är otrolig. Varje skrivet ord förändrar dig, förändrar din attityd till verkligheten runt omkring dig. Skrivprocessen skapar en möjlighet att uppleva frihet. Jag vet att jag bara är amatör. Jag befinner mig i början av mitt författarskap. Min text finns med i novellsamlingen Novell Gaza och har uppmärksammats i The New Internationalist. Att någon läser det jag har skrivit peppar mig att skriva mer, för jag kan ju faktiskt förändra något!

Pratar om drömmar och tankar

Jag är med i Tamerinstitutets ungdomsgrupp. Vi träffas varje vecka för att prata om våra texter, vårt skrivande, våra drömmar och våra idéer. Vi jobbar volontärt med barn, vi läser och håller i skrivarkurser. Vi har event där vi läser våra texter offentligt. Jag älskar att så på scen och läsa det jag skrivit, att dela med mig av mina känslor. Det är fantastiskt att vara med i den här gruppen.

Utbyte leder till förändring

Jag är också med i en teatergrupp. Förra året fick jag delta i ett utbytesprogram och gjorde flera föreställningar i Belgien. Jag tror att utbytesstudenter kan bidra till att förändra förutfattade meningar om hur folk är. Därför tror jag att utbyten är ett av de kraftfullaste verktygen för att stärka människor och bidra till att segslitna konflikter löses.

Gränser sätter stopp

Jag deltog också i ett program där jag fick studera engelska och amerikansk kultur i två år. Jag älskar att lära mig nya språk. Jag valdes ut att delta i ett program på universitetet i Iowa, men jag kunde tyvärr inte delta på grund av reserestriktionerna.

Förändrar världen

Jag tycker om att vara med mina vänner. Vänner är det viktigaste man har i livet, tycker jag. Jag gillar att skratta högljutt och att skämta. Jag vill njuta av varje ögonblick av livet.
En vacker dag kommer jag att förändra världen med mina texter. Jag tror det.

Hälsningar,

Rana Mourtaja

Översatt och bearbetat av Diakonia.