Diakonia - Människor som förändrar världen
Pristagarna från vänster: Patricia Ariza Florez, Olga Amparo Sánchez (Casa de la mujer), Matilde Leonora López Arpushana, Mabel Andrade (Red por la vida y los derechos humanos del Cauca), Maria Ovidia Palechor (Consejo regional indígena del Cauca - CRIC). Foto: Sebastián Gómez E

Pris till människorättsförsvarare i Colombia

Den 9 september varje år delar Diakonia ut ett pris till försvarare av de mänskliga rättigheterna i Colombia. Årets pristagare är modiga eldsjälar, som envist fortsätter sin kamp för rättvisa och upprättelse, trots att de ofta hotas och förföljs. 

2014-09-12

Ett farligt arbete

Situationen för människorättsförsvarare i Colombia är otroligt utsatt. Många organisationer och ledare lever under ständiga hot från väpnade grupper. Senast i början av september hotades närmare 90 människorättsförsvarare till livet av den paramilitära gruppen “Ágilas negras”.

- Diakonias MR-pris är en viktig del i arbetet för mänskliga rättigheter, inte bara i Colombia utan i hela Latinamerika. Att lyfta fram dessa modiga människor och organisationer som kämpar för allas lika värde och rättvisa är oerhört viktigt, säger Kristina Jannerbo som är regionchef för Diakonia i Latinamerika. 

Årets pristagare

Priset har flera kategorier, för att kunna lyfta fram många olika krafter som modigt och envist arbetar för att de mänskliga rättigheterna i Colombia ska respekteras.

Årets MR-försvarare: Matilde Leonora López Arpushana. Representant och ledare för wayuubefolkningen i norra Colombia som arbetar för barn och kvinnors rättigheter.

Årets kollektiva erfarenhet eller process på social nivå - priset delades ut till två pristagare: Organisationen Red por la vida y los derechos humanos del Cauca. En plattform för nio organisationer i regionen Cauca i södra Colombia som arbetar med att skydda, försvara och främja mänskliga rättigheter för kvinnor, jordbrukare, urfolk och afro-colombianer. Den andra pristagaren i denna kategorin är Casa de la mujer, en organisation som sedan 1982 arbetar med att försvara och främja kvinnors rättigheter. Organisationen uppmärksammar, förebygger och utkräver ansvar för all typ av våld mot kvinnor i 21 departement i Colombia.

Livsgärning (i kategorin person): Patricia Ariza Florez, konsthistoriker och människorättsförsvarare som genom konst och teater arbetar med att stärka kvinnor som fallit offer för den väpnade konflikten.

Livsgärning (i kategorin organisation): Consejo regional indígena del Cauca. Organisation bildad 1971, den första av sitt slag. Erkänd som en viktig aktör i regionen genom sitt påverkansarbete för ursprungsbefolkningars rättigheter.

Prisutdelningen fick, precis som tidigare år, stor uppmärksamhet i colombiansk media. Colombias president Juan Manuel Santos skickade dagen före prisutdelningen ett direkt meddelande till Diakonia och finalisterna där han personligen tackade och uttryckte sitt stöd för organisationens och aktivisternas arbete.