Diakonia - Människor som förändrar världen
Dante Leguizamón är idag advokat på CODEHUPY som är en en nationell samordningsorganisation för mänskliga rättigheter i Paraguay.

Att skriva om narkotikahandel är att riskera livet

Den 3 maj är det den Internationella pressfrihetsdagen. Läs om Dante Leguizamón som jobbar för vår samarbetsorganisation CODEHUPY i Paraguay. Hans pappa, Santiago Leguizamón, var journalist och mördades 1991. Än idag sätter journalister som utmanar makten och korruptionen sina liv på spel.

2015-05-02

Mördad journalist en symbol för det fria ordet

I Paraguay är nationalsymbolen för det fria ordet journalisten Santiago Leguizamón. Han sköts ihjäl den 26 april 1991. Han skrev om narkotikahandel och smuggling, känsliga ämnen då som nu. Situationen för de journalister som skriver om narkotikahandel och smuggling har inte ändrats. En rapport om de mänskliga rättigheterna i Paraguay från år 2014 visar att det är ett riskfyllt arbete att vara journalist.

Fem dödade journalister på ett år

Brotten och hoten riktade mot journalister nådde sin kulmen år 2014, då fyra journalister mördades. I mars 2015 skedde det igen, vilket innebär att fem journalister mördats inom loppet av ett år. Bara vid ett fåtal av dessa brott mot straffas förövarna. Santiago Leguizamóns mördare går fortfarande fria.

- Mordet på min pappa kommer förmodligen aldrig att utredas. Officiellt kommer det aldrig fastslås vilka som betalade, eller beställde mordet, säger Dante Leguizamón, son till Santiago Leguizamón.

Samma hot, nya avsändare

Under diktaturen innebar det en risk att uttala sig kritiskt mot regimen. Idag är det istället riskfyllt att uttala sig om narkotikahandel, smuggling och om de som äger vapen och makt.

Det saknas en politik som kan gynna demokratisering av kommunikationen, vilket gör att de som jobbar inom området inte kan uttrycka sig fritt. Möjligheten att utöva oberoende, utredande journalistik kommer inte att finnas så länge situationen ser ut som den gör.

Fallet Leguizamón fortsätter att vara aktuellt. Hoten som fanns då är desamma som nu.
- Jag var 13 år och förstod inte så mycket, men min pappa började bli mer försiktig. Han ställde ett klädskåp framför fönstret och sa att det var för att det drog så mycket. Han hade en assistent som bar vapen. Med tiden började jag upptäcka hans arbete, och förstå vad det innebar, minns Dante.

Journalisten Santiago Leguizamón i Paraguay blev för obekväm för makthavarna. Han mördades 1991.

Korruptionen - ett stort hinder

Ett annat problem är korruptionen i landet. Den hindrar journalister från att skriva om vissa ämnen, och  förhindrar att de som är skyldiga till brott mot journalister ställs till svars för sina handlingar.

I fallet Leguizamón finns misstankar om vilka som ligger bakom mordet men det har inte fastslagits oficiellt, sannolikt på grund av korruptionen. Dock finns det skolor som bär hans namn, och i flera städer finns det gator och monument som upprättats till minnet av Santiago Leguizamón.

För Dante är det motsägelsefullt:
- För mig spelar det ingen roll om någon hamnar i fängelse, det kommer inte att gottgöra något. Och allt det som gjorts till minne är bra, det fyller mig med stolthet. Men möjligheten att kunna säga rakt ut vilka som ligger bakom min pappas död, den saknas. Det är vad som bekymrar mig.

Riskera sin säkerhet eller censurera sig själv?

Enligt en rapport från Reportrar utan gränser (2011) tvingas Paraguays journalister välja mellan att antingen censurera sig själva, eller vara beredda på att ta konskvenserna och riskera sin säkerhet. Sedan 1991 har totalt 17 journalister mördats. De flesta av dem hade uppmärksammat narkotikahandeln och ämnen relaterade till den och blev därför tystade för alltid.

Diakonias samarbetsorganisation CODEHUPY

Diakonia ger stöd till CODEHUPY, som är ett nätverk med ett 40-tal organisationer som alla jobbar för mänskliga rättigheter utifrån olika tematiska områden såsom kvinnor, barn, människorättsförsvarare, ursprungsbefolkning och demokrati. CODEHUPY samarbetar bland annat med journalisternas fackförening, Sindicato de Periodistas de Paraguay (SPP).