Diakonia - Människor som förändrar världen
Över 1000 kluriga frågor till svenska politiker samlades in från barn runt om i Sverige under valkampanjen 2018.

Ny rapport: Barnsligt viktiga frågor

1022 frågor från barn till politiker, och politikernas svar. I en ny rapport från Diakonias projekt Barnens Tankesmedja få du tips på hur du kan prata mänskliga rättigheter med barn och unga, och läsa våra analyser av barnens frågor och politikernas svar.

2019-02-06

Under våren 2018 lanserade Diakonia tankesmedjan Barnens Tankesmedja – en politiskt obunden arena där barn kunnat diskutera frågor som rör mänskliga rättigheter och demokrati i världen. Med hjälp av övningar, pyssel och diskussioner har barn över hela Sverige skapat egna tankesmedjor.
- Vi vill öka barns delaktighet och inflytande i samhälle. Deras röster måste också höras för den politik som vi diskuterar idag påverkar i högsta grad deras framtid. Förhoppningsvis bidrar det också till att fler barn lyfter blicken och börjar engagera sig i de frågor som de ska ta ställning till om några år, säger Cecilia Nilsson Kleffner, chef för policy och påverkan på Diakonia.

Som en del av Barnens Tankesmedja fick barnen skriva frågor till svenska politiker inför riksdagsvalet hösten 2018. Totalt samlades 1 022 kluriga och kloka frågor in från landets unga. De tre mest återkommande frågorna skickades sedan till alla svenska politiker som kandiderade till Riksdagen.

Totalt svarade 143 av 986 tillfrågade riksdagskandidater. Samtliga partiledare/språkrör svarade förutom Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M).

Nu har Diakonia sammanställt frågor och svar i en rapport, som också kompletteras med analyser från våra tematiska experter och övningar för att till lärare och ledare, som ett braunderlag att fortsätta prata om viktiga frågor som: "Vad är jämställdhet?", "Varför blir det krig?" samt "Vad är mänskliga rättigheter och yttrandefrihet?".

Den överlägset största delen av frågorna från barnen har handlat om jämställdhet i Sverige och i övriga världen.
- Även om de flesta länder har skrivit under FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, där jämställdhet är en viktig del, är det fortfarande mycket långt kvar till en situation där kvinnor och män har samma möjlighet att forma sina liv och samhällena de lever i. Barn är ofta intresserade av rättvisefrågor både i stort och smått och jämställdhet handlar just om rättvisa, säger Jenny Enarsson, genderrådgivare på Diakonia.

Ladda ner rapporten

NamnStorlekFiltypLadda ner
Barnsligt viktiga frågor 2038 KB PDF