Diakonia - Människor som förändrar världen

Skatteflykten - ny kampanj

Nu pågår Diakonias kampanj ”Skatteflykten”, i form av ett orättvist spel med få vinnare och miljoner förlorare. Genom att spela spelet och skriva in ditt namn på highscore-listan är du med och vänder fel till rätt. Efter valet lämnar vi över en namninsamling till den nya regeringen!

2014-04-10

Fattiga länder förlorar mer på skatteflykt än vad de får i bistånd

Varje år försvinner sammantaget mer pengar ut ur utvecklingsländer genom skatteflykt än vad de får i bistånd. Pengar som kan rädda liv om de används rätt. Istället hamnar pengarna ofta på banker i den rika delen av världen eller i slutna skatteparadis. 

I spelet Skatteflykten vinner den som får mest kapital med sig till skatteparadiset. Förlorar gör alltid lokalbefolkningen - inte bara i spelet utan i allra högsta grad i verkligheten. För varje biståndskrona försvinner tio kronor från utvecklingsländerna i kapitalflykt. Merparten av det (ungefär 60 procent) är skatteflykt.

Var med och påverka beslutsfattarna att vända fel till rätt

Spela spelet Skatteflykten och skriv ditt namn i high score listan. Då är du med i Diakonias namninsamling och kräver öppenhet och insyn i var stora företag betalar skatt och vem som kammar hem vinsten.

Ökad insyn är ett måste!

Budskapet i kampanjen är enkelt – ju mer insyn desto svårare att smita från skatten! Genom ökad insyn kan människor i fattiga länder ställa beslutfattare och företag till svars för vad pengarna går till.

Insyn gör det lättare för myndigheter att förhindra att företag på olika sätt smiter från skatten. Det handlar inte om att kräva något orimligt, bara att de som tjänar pengar ska göra rätt för sig.

Spela spelet och skriv på

Läs mer om skatteflykt