Diakonia - Människor som förändrar världen
Vinnarna som precis mottagit pris för sitt arbete för mänskliga rättigheter i Colombia. Det årliga MR-priset delas ut i fyra olika kategorier: årets organisation till Movimiento Rios Vivos Antiquia och deras representant Isabel Cristina Zuleta , årets människorättsförsvarare som gick till German Graciano Posoo från organisationen Comunidad de Paz de San Jose de Apartado, ett helt livs insats som tilldelades Maria Ligia Chaverra och årets kollektiva insats som gick till Junta de Gobierno de la Comunidad Negra/Afrodescendiente de Alto Mira y Frontera.

Människorättsförsvare prisas i Colombia

– Ett helt liv har jag kämpat. Men jag är inte trött! Det säger Maria Ligia Chaverra som har tilldelats Diakonias och Svenska kyrkans internationella arbetes MR-pris 2018. Situationen för människorättsförsvarare i Colombia är ytterst kritisk. I år har hela 127 personer mist livet i kampen för mänskliga rättigheter. Idag, när MR-försvarare hotas och dödas dagligen i Colombia, är det årliga priset viktigare än någonsin.

2018-09-06

Sedan sju år delar Diakonia och Svenska kyrkans internationella arbete ut ett pris för att uppmärksamma och stötta människor som försvarar och står upp för mänskliga rättigheter.

Människorättsförsvarare från hela Latinamerika samlades till årets prisutdelning av MR-priset. Stämningen var glädjefylld men samtidigt vilade ett allvar över ceremonin. Flera av deltagarna lever under ständiga dödshot.

Det årliga MR-priset delas ut i fyra olika kategorier; årets människorättsförsvarare, årets kollektiva insats, årets organisation, och ett helt livs insats.

Fredsprojekt

Utmärkelsen ”Årets människorättsförsvare” tilldelades German Graciano Posso från organisationen Comunidad de Paz de San Jose de Apartado. German har, trots ständiga hot lyckats organisera och mobilisera över 500 personer i ett fredsprojekt för att utnämna sin by som en fredad zon, utan väpnad närvaro. 

– Jag vill tacka alla människor som kämpar för dem som aldrig har haft tillgång till sina rättigheter. Priset är viktigt för vi får inte ge upp hoppet om att fred är möjligt, sa German när han mottog priset.

Liv utan våld

Junta de Gobierno de la Comunidad Negra/Afrodescendiente de Alto Mira y Frontera tilldelades priset ”Årets kollektiva insats” för sitt försvar av människors rättigheter och rätten att leva ett liv utan våld i den våldsutsatta regionen Tumaco, Nariño. Organisationen har även arbetat hårt för att stoppa produktionen av droger i regionen och skapa nya, lagliga inkomstalternativ.

– Vår kamp har inte varit lätt. I vår region har grova kränkningar av mänskliga rättigheter skett. Och de fortsätter att ske. Jag vill tillägna priset till alla kollegor som inte längre är med oss, betonade representanten från organisationen när hon mottog priset.

Ansvar för miljön

Organisationen Movimiento Rios Vivos Antioquia mottog priset ”Årets organisation” för sitt arbete för miljörelaterade rättigheter. En stor del av deras arbete fokuserar på att kräva ansvar av multinationella gruvföretag gäller mänskliga rättigheter och miljölagar.

– Det här är ett erkännande och ett bevis på det mod som människor där vi arbetar har. Till floderna och bergen som skriker ut att naturen och det mänskliga livet måste respekteras. Vi har inte en planet till. Vi måste skydda den vi har, sa Isabel Cristina Zuleta när hon tog emot priset i organisationens namn.

Trots hot och våld har Maria Ligia Chaverra aldrig gett upp hoppet om fredliga metoder till försoning och rättvisa.

Fredliga metoder

Maria Ligia Chaverra tilldelades det prestigefyllda priset “Ett helt liv” för sin outtröttliga kamp för mänskliga rättigheter. Flera invånare i hennes hemby har utsatts för hot, mord, sexuellt våld och tvångsförflyttning. Trots detta har hon aldrig gett upp hoppet om fredliga metoder till försoning och rättvisa. Hon har konstant anmält de kränkningar av mänskliga rättigheter som hennes folk utsatts för.

– Jag känner mig väldigt ärad över att ha tilldelats det här priset. Ett helt liv har jag kämpat, men jag är inte trött! Vi måste komma ihåg att vi är starkare tillsammans och att vi aldrig får ge upp och säga att vi förlorat, sa Maria Ligia när hon tog emot priset och fick stående ovationer för sina ord.

Viktig uppmärksamhet

Sedan fredsavtalet mellan Farc-gerillan och regeringen skrevs under 2016 har den generella våldsnivån minskat i Colombia. Men riktade mord och attacker mot människorättsförsvarare ökade kraftigt när områden som Farc haft under kontroll övergavs, och paramilitära och kriminella grupper återtog makten. Att uppmärksamma MR-försvarares situation och belysa betydelsen av deras arbete är därför ytterst viktigt för att kunna skapa riktig, hållbar fred i Colombia, menar Diakonias generalsekreterare Georg Andrén och Eva Ekelund, policychef för Svenska kyrkans internationella arbete.

– Idag firar vi. Vi hyllar människorättsförsvararna och deras fantastiska arbete. Samtidigt är det otroligt sorgligt att ett sådant här pris fortfarande är nödvändigt. I Colombia, liksom på så många andra håll runtom i världen är säkerheten hotad för dem som söker rättvisa. Jag är så otroligt imponerad av det mod och den drivkraft som de här människorna visar. De inspirerar oss. Vi på Diakonia kommer alltid att stötta människor som försvarar sina rättigheter, uttryckte Georg Andrén efter prisutdelningen.

– Människorättsförsvararna har väldigt starka berättelser och det är viktigt att de blir hörda, att vi tar till oss och berättar vidare. Det är inte anekdoter, utan delar av den väv som vi tillsammans väver för att bättre förstå var vi kommer ifrån och vart vi är på väg, avslutade han.

– Vi är väldigt stolta över att få dela ut det här priset men samtidigt önskar jag att vi inte skulle behöva göra det, säger Eva Ekelund, biträdande avdelningschef och policychef för Svenska kyrkans internationella arbete.

– Vi önskar att den colombianska staten tog sitt ansvar och försvarade de mänskliga rättigheterna. Vi är i ett läge idag i Colombia där vi skulle kunna bygga fred tillsammans. Vi vill att de colombianska organisationerna ska veta att de kan räkna med oss och med vårt stöd.