Diakonia - Människor som förändrar världen
Barn äter frukost För varje frukostpaket du köper bidrar du till att tio barn i flyktingläger i Libanon kan äta sig mätta och får kraft att leka, retas, hjula, lära sig nya ord och räkna matte.

Julklappar med mening

Har du upptäckt Diakonias nya gåvoshop? I den kan du handla julklappar som är personliga samtidigt som de hjälper till att förändra världen! Allt från cykellektioner till en hacka och spade.

2018-11-27

I vår nya gåvoshop kan du köpa julklappar och presenter till nära och kära samtidigt som du ger en gåva till barn i Mali, människor i flyktingläger i Bangladesh och jordbrukare i Kongo. Vi kallar det för ”plus en effekten”. Varje gång man köper en symbolisk produkt i vår julshop får man ett fint gåvobevis att ge bort.

Minskar risken för barnäktenskap

Cykellektioner tänker kanske du. Vad har det med hållbar utveckling och kampen mot fattigdom och förtryck att göra? Jo, genom att köpa cykellektioner ger du fem flickor i Bangladesh chansen att lära sig cykla.

En flicka som cyklar kan ta sig fram på egen hand och får större möjlighet att gå i skolan, samtidigt som risken för att hon ska bli bortgift i barnäktenskap minskar. Så att lära sig cykla handlar inte bara om friheten att susa fram på sadeln, det handlar också om möjligheten att få ett större inflytande över sitt liv.

Barn får bearbeta minnen och drömma

Och när du ger bort ett gåvobevis med kritpaket, då ger du barn som upplevt krig och konflikt en chans att uttrycka sig utan ord. I flyktinglägren i Libanon finns barn som flytt kriget i Syrien och som nu lever i svåra miljöer. Med hjälp av kritorna kan de bearbeta minnen, drömma och göra framtidsplaner.

– Jag älskar själv att ge bort julklappar! Samtidigt vill jag att julklappen ska vara meningsfull, säger Magdalena E Ackeberg, marknadsföringsansvarig på Diakonia.

Hon konstaterar att det ibland är hopplöst att hitta något fint till mormor eller den rätta sista-minuten-julklappen.

– Nu har vi lyckats kombinera så att man kan ge bort en gåva som både är personlig för den som får den, samtidigt som den gör skillnad för en medmänniska i en annan del av världen, säger Magdalena E Ackeberg.

Spade och hacka för självständighet

Alla har saker i livet de brinner lite extra för. Kanske vurmar din partner för kreativitet och självständighet? Då kan du skänka hen ett gåvobevis som går till kritor åt barn i flyktingläger i Libanon.

Eller ett gåvobevis till en spade och en hacka. I Kongo står kvinnor för en stor del av jordbruket, men de äger sällan land eller verktyg. Genom att ge bort en spade och en hacka stöder du kvinnor och möjliggör att de kan försörja sina familjer på egen hand.

Gåvor som glädjer fler än en

Alla kan inte ge till alla, men alla kan ge en julklapp som glädjer fler än en. I vår nya julshop finns en rad olika gåvor som omfattar allt ifrån hygienkit till en lektion i jämställdhet. 

Frukostpaket
Läs mer