Diakonia - Människor som förändrar världen
Juana Sánchez Toma i Guatemala har överlevt ett folkmord. 2013 var hon ett av vittnena i rättegången mot den förre diktatorn Ríos Montt i Guatemala. Foto: Lucia Reinoso

Juana - överlevare och åklagarvittne

Juana Sánchez Toma i Guatemala har överlevt ett folkmord och är åklagarvittne i rättegången mot förre diktatorn Ríos Montt: "Vi har lidit mycket, men jag har fortfarande hopp. Vi måste fortsätta kämpa så att ansvariga ställs till svars för folkmordet."

2015-07-06

Från mayafolket ixil i norra Guatemala

Juana Sánchez Toma föddes 1954 i San Juan Cotzal, en liten stad i norra Guatemala. Hon tillhör mayafolket ixil, som är ett av Guatemalas många ursprungsfolk. Ixilregionen har gott om vatten och fertila jordar, men många byar och familjer har tvingats bort från sin mark av inflyttade storjordbrukare. Trots regionens många tillgångar lever merparten av ixilfamiljerna i fattigdom utan el, rinnande vatten, grundläggande hälso- och sjukvård eller utbildningsmöjligheter.

Civila blev militära mål

I början av 1980 installerade sig den guatemalanska armén i regionen. Armén ansåg att alla medlemmar av mayafolket ixil, även barnen, var gerillans allierade. Civilbefolkningen blev måltavla för militära operationer.

Det tog 30 år innan arméns systematiska brott mot mänskliga rättigheter började utredas och diskuteras inför en domare i en guatemalansk domstol.

Juana vittnade mot den tidigare diktatorn Ríos Montt

Juana Sánchez Toma var en av de kvinnor som trädde fram och vittnade om massakrer, våldtäkter och selektiva mord som armén gjorde sig skyldig till under 1980-talet. Hennes röst är stark men hon har tårar i ögonen när hon berättar vad som hände:

– Den 19 april 1982 blev jag och min mor tillfångatagna av soldater från armén. De tog oss till kyrkan i San Juan Cotzal, där de förde ihop oss med en massa andra kvinnor. De våldtog oss gång på gång. Jag blödde okontrollerat i ett år, men lyckades till slut bota mig själv med hjälp av medicinalväxter. Armén vägrade ge oss mediciner och vård, berättar Juana.

”Offren är fler än jag kan räkna”

Juana tvingades fly från sitt hem och återvände inte till San Juan Cotzal på tolv år. Hon förlorade sin mor och sex andra familjemedlemmar under kriget. Hennes kusiner María och Teresa var bara åtta och fjorton när de dödades av armén. Hon minns inte exakt hur många grannar, vänner och släktingar som fick sätta livet till. Hon säger att offren är fler än hon kan räkna.

Ríos Montt dömdes för folkmord och brott mot mänskligheten

Tack vare vittnesmål från Juana och andra överlevare kunde en guatemalansk domare i maj 2013 döma den förre militärdiktatorn general Efraín Ríos Montt för folkmord och brott mot mänskligheten som begicks i Ixilregionen under åren 1982 och 1983.

Domen upphävdes dock senare av en annan domstolsinstans. Trots svårigheterna är Juana fast besluten att fortsätta kämpa:

– Ríos Montt är skyldig. Han styrde landet och han var den som gav order. Allt vi ber om är att lagen respekteras och att rättvisa skipas, fastslår Juana.

Fick stöd av Diakonias samarbetsorganisationer

Juana och andra kvinnor som vittnade om arméns systematiska användning av sexuellt våld fick stöd under rättegången av två av Diakonias samarbetsorganisationer: centrumet för mänskliga rättigheter CALDH och den ideella organisationen ECAP, som ger överlevare psykologiskt stöd och hjälp. De överlevande kvinnorna startade själva en egen grupp som de gav namnet Flor de Maguey, efter Agaveväxtens vackra blomma. I framtiden hoppas Juana kunna vidareutveckla Flor de Magueys arbete:

– Vi vill bli registrerade som en oberoende förening för att kunna driva projekt till stöd för våra medlemmar, säger hon.