Diakonia - Människor som förändrar världen
Colombianska människorättsförsvararen Islena Rey Rodríguez tog emot regeringens Per Anger-pris från kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Bo Ljungblom.

Modig colombianska fick Per Anger-priset

Vid en ceremoni på Södra Latin i Stockholm tog colombianska Islena Rey Rodríguez emot regeringens Per Anger-pris. Priset, som är instiftat till minne av den svenske diplomaten, delades i år ut av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Årets pristagare har nominerats av Diakonia.

2015-10-14

"Priset är ett erkännande"

Det var en rörd Islena Rey Rodriguez som på onsdagseftermiddagen fick ta emot regeringens Per Anger-pris inför en fullsatt aula på Södra Latin i Stockholm, den skola där den svenska diplomaten Per Anger själv gick. 
– Per Anger-priset representerar för Colombia, för offren, för organisationerna för mänskliga rättigheter och för de sociala rörelserna, ett stort erkännande för våra satsningar på värdighet och förändring, förklarade den colombianska människorättsaktivisten i sitt tal. 

Mottog priset inför fullsatt aula

Omkring 650 elever hade samlats för att lyssna på när Islena Rey Rodríguez   berättade om sitt liv och arbete. Ytterligare ett hundratal gäster var inbjudna till prisutdelningen, bland andra representanter från Per Angers familj, släkt till Raoul Wallenberg och överlevare från andra världskriget som diplomaten räddade ut ur Budapest med hjälp av tillfälligt pass.

"Det du gör är farligt"

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke höll ett starkt tal till pristagaren innan hon läste upp juryns motivering och överlämnade priset:
– Islena, jag har svårt att sätta ord på den respekt som jag har för dig, och på min tacksamhet och djupa beundran för din gärning, sa Alice Bah Kuhnke.
 – Ni räddar liv. Det du gör är farligt. De som vill tysta dig och din organisation skyr inga medel, fortsatte hon och nämnde de tvångsförflyttningar, påtvingade försvinnanden, kidnappningar och riktade mord som utförs i Meta-regionen där Islena bor och arbetar, ett av Colombias farligaste områden.

För sin ihärdiga kamp mot våld och kränkningar

Islena Rey Rodríguez tilldelades priset för att hon ihärdigt kämpar mot våld och kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Ett farligt arbete, i ett land som inte haft en enda dag av fred de senaste 50 åren och där generation efter generation fått utstå krigets grymheter. Islena har utsatts för flera mordförsök och lever under ständig bevakning av säkerhetspersonal.
– Jag hoppas på er solidaritet och ert stöd i sökandet efter sanningen, i uppgiften att försvara livet och i arbetet med att förhindra straffriheten, sa Islena till åhörarna.

"Hur mycket är du beredd att offra?"

Inför dagen hade eleverna på musikgymnasiet läst på om Per Angers liv och gärning. De medverkade under själva ceremonin med brassensemble, kammarkör och stråkkvartett. Dessutom hade förberett frågor som de ställde till pristagaren: Hur har din uppväxt och dina tidigare erfarenheter påverkat dig? Vad kan vi göra för att hjälpa dig i din kamp? Hur upplysta är invånarna i Colombia om mänskliga rättigheter? Hur mycket är du beredd att offra och vart går den bortre gränsen? undrade de bland annat. 

På den sista frågan svarade Islena att hon inte har någon bortre gräns. Att hon är beredd att ge sitt liv i kampen för mänskliga rättigheter. Men det var först nu, under sitt Sverigebesök, som hon på allvar själv funderat över frågan.

Kodjo Akolor inspirerade och utmanade

Konferencieren för tillställningen, Kodjo Akolor – känd från bland annat Morgonpasset, Musikhjälpen och P3 Guld – avslutade ceremonin genom att utmana ungdomarna i salen att liksom årets pristagare och i Per Angers anda göra skillnad:
– Jag hoppas någon här idag tänker att "det finns något att kämpa för". Ni har inte blivit förstörda än, ni tror fortfarande, ni vill fortfarande och framför allt så kan ni fortfarande, sa han.
– Låt ingen annan bestämma hur långt du kan ta dig. Det minsta vi kan göra för att visa vår tacksamhet och respekt är att försöka göra de små, små förändringarna i vår vardag, de som gör livet lite drägligare för någon annan, sa Kodjo Akolor.

"Göra världen till en bättre plats"

– Det är en enorm glädje att ha tilldelats priset och att vara här med er idag. Jag hoppas att vi tillsammans kan bidra till att göra världen till en bättre plats, avslutade Islena sitt tal och fick stående ovationer.