Diakonia - Människor som förändrar världen
Phoebe Nyawalo Dr Phoebe Nyawalo engagerar sig på lokal nivå för fred.

Hopp om fredliga val i Kenya

– Presidentvalen leder vanligtvis till starka och bittra konflikter, säger Dr. Phoebe Nyawalo som är ”äldste” i sin by. Att vara äldste är en roll framförallt vigd åt män, men byborna valde Phoebe tack vare hennes erfarenhet av konflikthantering. Den åttonde augusti är det val i Kenya och många är oroliga över att det återigen blir oroligt.

2017-08-02

Opinionsmätningarna visar att det är väldigt jämnt mellan den sittande presidenten Uhuru Kenyatta och oppositionsledaren Raila Odinga. Folk är oroliga över att valresultatet ska leda till konflikter om förloraren inte godtar resultatet eller om det finns misstankar om valfusk.

Hundratusentals flydde

Kenya hade sitt svåraste val 2007 då den sittande presidenten beskylldes för valfusk och över 1100 människor dödades och hundratusentals flydde sina hem. Under året har Diakonia arbetat med religiösa ledare och äldste för att de ska ta större ansvar i demokratiska processer runt om i landet.

Diakonias samarbetsorganisation National Council of Churches Kenya ger dem verktyg så att de kan ta en ledande roll och ingripa på nationell och lokal nivå för att säkra en fredlig process före, under och efter valen.

Gärningsmännen ångerfulla

– Jag tror att vi kenyaner har lärt oss mycket. Jag arbetar en del för domstolen och har utbildats i att stödja försoningsprocesser mellan offer och de samhällen som attackerade dem. En kan fortfarande känna smärtan från valkonflikten 2007. När vi pratar med gärningsmännen så är de ofta ångerfulla. Enda problemet nu är om valet inte ses som rättvist, fritt och trovärdigt. Då kommer vi att få problem, säger Phoebe.

– Men om valkommissionen gör sitt jobb kommer det att gå bra.

Viktigt med en neutral röst för fred

Phoebe går en kurs där 200 äldste och kyrkoledare är inbjudna för att diskutera vad de kan göra för att minska riskerna för våld under och efter valet. Dagen innan besökte valkommissionen mötet:

– Jag sa till dem att vi vill höra deras röst. När vi förstår att de förmedlar andras budskap så skapar det förvirring och deras neutralitet ifrågasätts. Jag tror att de lyssnade på det jag sa. De försöker.

Sänder ett viktigt budskap

Kursen organiserades av All Africa Council of Churches och National Council of Churches Kenya, med stöd av Diakonia. Kursen är en del av Diakonias arbete för att främja demokratiska processer i landet. Deltagarna diskuterade bland annat möjliga utfall av valet och fick fundera över hur människor runt dem kommer att reagera och hur de som ledare kan motverka konflikter.

– Om vi äldste tar initiativ och gratulerar den som vinner, även om det inte är vår kandidat, så sänder vi ett viktigt budskap till folket, säger Phoebe.