Diakonia - Människor som förändrar världen
Rosa deltar i Leva Lika-projektet och får besök av Rosario och Griselda. Barnbarnet Olecia är också med.

Hembesök för jämställdhet

Jämställdhet handlar inte bara om kvinnor. Männen måste också involveras. I Leva Lika-projektet använde vi en metod som tidigare varit framgångsrik i bland annat Zambia – vi hälsade på i hemmet och pratade med hela familjen.

2014-01-15

– Det här kallas guldvägen, säger Griselda Lupi som jobbar för Leva Lika i Honduras, i samma stund som den håliga asfalterade vägen övergår i dammigt grus.

Guldvägen för att så mycket pengar har investerats i den – ändå är det fortfarande en enkel dammig grusväg.

– Korruption, säger hon och skakar på huvudet.

Efterlängtade

Dagens hembesök är nästan en timmes bilväg från El Triunfo på usla vägar. Det är tidig eftermiddag när Rosario och Griselda från Leva Lika-projektet kliver ur bilen. Sedan väntar en halvtimmes promenad fram till huset. Rosa, frun i huset, kommer ut och möter halvvägs.

– Tack för att ni kommer. Det här är så värdefullt för mig, säger hon och kramar om Rosario och Griselda.

Ingen av Rosas sex barn kan vara med på mötet. Några har flyttat till industristaden San Pedro Sula (som har världens högsta mordfrekvens) där de har fått jobb, andra jobbar närmare.

Men hennes far, svägerska och flera av barnbarnen är där. Och så allra viktigast – hennes man Dionisio.

För honom, som har levt hela sitt liv i en självklar machokultur, är skillnaden mellan män och kvinnor stor. Att män har flera kvinnor vid sidan av sin fru är normalt, men om frun skulle ha sex med någon annan man skulle det dra skam över familjen. I Honduras har de flesta av de hivsmittade hemmafruarna blivit smittade av sina män, som i sin tur haft oskyddat sex med andra kvinnor. 

När Rosario och Griselda lämnar familjen tackar Rosa för besöket. Hon hoppas att det här kan bli början på ett nytt liv för henne och för hela familjen. Hon hoppas att det blir lugnare hemma, mindre våld och att alla visar större respekt för varandra.

Leva Lika-projektet besöker varje hem fem gånger enligt ett planerat schema. Varje besök varar ett par, tre timmar.