Diakonia - Människor som förändrar världen
Ninoska Rita Sanchez Reyes är en av AMICAS aktivister som arbetar med kvinnors rättigheter i Puerto Cabeza, Nicaragua.

"Här kan du köpa en flicka för 20 dollar"

I Puerto Cabezas, vid Nicaraguas karibiska kust, gungar fiskebåtarna mellan vågorna. Området utgör nästan hälften av landets yta med utspridda småbyar, åkermark och tät regnskog. Men den paradisiskt pittoreska ytan har en mörk baksida. Här kan den som vill köpa en flicka för bara 20 dollar. Ju yngre hon är desto mer kostar det. 

2015-10-15

Flickor möts av våld, övergrepp och diskriminering

- En flicka under 10 år kan kosta uppemot 30 dollar. Har hon tur kommer hon hem efter några dagar eller en vecka. Ibland gravid men alltid våldtagen. Många återser aldrig sina familjer, säger Ninoska Rita Sanchez Reyes, aktivist på Diakonias samarbetsorganisation AMICA.

Förtrycket har en lång historia. Uråldriga traditioner lever kvar i en kontext förgiftad av rasism, diskrimination och fattigdom. Barn och kvinnor är värst utsatta. Befolkningen som huvudsakligen består av Miskito och Mayagna, två av de tio urfolk som levt här i hundratals år, har inte bara egna seder och traditioner utan talar även sitt eget språk. Något som ofta blivit en exkluderande faktor.

- Vi har flickor och kvinnor som inte bara bemöts med våld, övergrepp och förtryck i sina hembyar utan när de äntligen tar sig därifrån för att söka hjälp eller skaffa sig ett bättre liv så bemöts de med rasism. Många vittnar om läkare som vägrar ta emot dem, att de på kvinnohärbärgen får höra att de luktar illa eller att de är tjuvar och hur det faktum att de inte talar spanska utan ett minoritetsspråk stänger många dörrar, säger Ninoska.

Det sexuella våldet i machokulturens spår

Nicaragua präglas som många andra länder i Latinamerika av en stark machokultur. En där kvinnor ses mer som ägodelar än människor med fri vilja utan rätten att bestämma över sin egen kropp. Enligt AMICA är sexuellt våld utbrett men som mest akut i isolerade byar och mindre samhällen. Det drabbar tusentals flickor och kvinnor.

- I många samhällen anses det normalt att männen våldför sig på döttrarna. Det kan vara pappa, farföräldrar, farbröder eller till och med syskon. Det ses som ett ont som man måste genomlida. Men det innebär inte att flickorna accepterar det, säger Ninoska.

Nyligen hade de ett fall med en 13-årig flicka som berättade att hennes pappa våldtagit henne sedan hon var 9 år.

- Vi anmälde givetvis det hela, pappan greps och vi började arbeta på fallet. Efter påtryckningar från familjen så sa flickan inför domaren att hon inte mindes vad hon hade sagt. Jag kommer fortfarande ihåg hennes sista ord innan vi skildes åt; "Är jag inte gravid om tre månader är det för att Gud är stor."  Idag bor hon fortfarande med honom. Sånt sitter kvar i själen, säger Ninoska.

Ett stöd som gör skillnad för tusentals

AMICA är en av få organisationer i regionen som arbetar med sexuellt våld. De har fått stöd från Diakonia sedan 2003 och behoven är stora. AMICA stödjer idag drygt 5000 flickor och kvinnor i frågor som sexuell och reproduktiv hälsa, ekonomiska och juridiska rättigheter samt att utveckla strategier för att förhindra våld mot kvinnor. För en organisation med en handfull anställda är det en ansträngning som märks inte bara i arbetslivet utan även i privatlivet.

- Jag har tre döttrar och är hela tiden tvingad att ta diskussionen med min man om hur vi ska uppfostra dem. Min make vill gärna att min äldsta som är 15 år, klär sig på ett visst sätt och även att hon tar ansvar för hushållet när jag inte är hemma. Ibland undrar jag vad som skulle hända om jag separerade från honom. Det jag vet är att jag är trött på att hela tiden kämpa. Vi lär oss från barnsben att allt som händer i hemmet och med familjen, skuldbeläggs kvinnan. En ung kvinna som kanske klär sig lite vågat får skylla sig själv om hon blir våldtagen. Vi måste bryta med det, säger Ninoska.

En stat som sviker kvinnorna

I Nicaragua är kvinnors rättigheter en lågprioriterad fråga.

- Förkastade av sina män, sina familjer och där staten inte tar sitt sociala ansvar, är oftast alternativen att skaffa sig en ny man och därmed än fler barn eller i värsta fall prostitution, säger Rodalina Gonzales, som även hon är AMICA-aktivist.

De som vågar gå emot abortförbud och samhällsmoral riskerar livet när de söker hjälp hos illegala abortkliniker. Det är strukturer som skapat och fortsätter skapa nya generationer fattiga med ensamstående kvinnor som varken har utbildning, arbetsmöjligheter eller samhällets stöd. Majoriteten av kvinnorna som arbetar på AMICA har själva upplevt förtrycket som de idag bekämpar.

- Min mamma blev våldtagen av sin styvfar i flera år. Hon födde honom sex barn. En gång skar han henne över magen så att hon nästan förblödde. Hon var 16 år. Det var av henne jag lärde mig att stå upp för mig själv. Att vara den kvinna jag är idag, feminist. Jag själv blev utsatt för ett våldtäktsförsök när jag var 15 år. Det var i baksätet på en taxibil. Jag skrek, bet och slogs så mycket jag orkade, till slut kom jag loss och sprang så fort jag kunde, berättar Rodalina Gonzales.

Kampen fortsätter

Vittnesmålen är många och mörkertalet stort. Men i mörkret finns trots allt ljusglimtar. En av dem är den kamp som bland annat AMICA för.

- Det finns hopp. Vi hjälper många flickor och kvinnor. Själv märker jag hur min dotter står upp för sig själv. Visst är det svårt för henne men jag blir glad när jag märker att hon lever sitt liv som hon vill. Vi har alla rätt till ett liv i värdighet och med respekt, säger Ninoska.