Diakonia - Människor som förändrar världen
Rigoberta Menchu tänder ljus vid altaret med 37 ljus. Ett ljus för var och en av de mördade vid den spanska ambassaden 1980. 34 år efter deras död tas fallet nu upp i en domstol i Guatemala.

Guatemala: Slut på straffriheten

Efter 34 år av straffrihet har en domstol i Guatemala äntligen tagit sig an massakern på Spaniens ambassad den 31 januari 1980. Massakern, där polis dödade 37 personer inklusive nobelpristagerskan Rigoberta Menchús pappa, är en omtalad del av Guatemalas våldsamma nutidshsitoria. Rättegången har sin tredje dag den 13 oktober och är en viktig milstolpe i kampen för upprättelse och försoning.

2014-10-09

Ville få omvärldens hjälp att stoppa massakrer

Majoriteten av de 37 personer som dog i massakern på ambassaden var bönder och urfolksledare. De hade tagit sig till Spaniens ambassad för att försöka få omvärldens uppmärksamhet och fördöma arméns härjningar på landsbygden. Det var en handling i desperation och uttryck för den skräck som stora delar av befolkningen levde under i Guatemala i början av 80-talet.

Presidenten och stora delar av Guatemalas regering bestod vid denna tid av militärer som inte gav utrymme åt protester från oliktänkande. När nyheten spreds att en samling bönder fanns inne på Spaniens ambassad beordrade polisen att området skulle spärras av och ambassadsbyggnaden sattes i brand.

En unik chans till ett slut på straffriheten

Diakonia stödjer stiftelsen Fundación Rigoberta Menchú Tum (FRMT)  i deras arbete kring rättegången. I en intervju med Diakonia beskriver nobelpristagerskan Rigoberta Menchú processen som en unik chans för att få slut på straffriheten i Guatemala:
- Det handlar om att förbinda ett sår som varit öppet i 34 år. Den här rättegången behövs för att Guatemala som land ska kunna gå vidare. Vi har en militär på presidentposten och de massiva kränkningarna av mänskliga rättigheter som staten begick under 80-talet behöver fortfarande redas ut. Vi kan inte tala om verklig fred så länge det finns så stora orättvisor.

Den 13 oktober fortsätter rättegången

När detta skrivs så har två förhandlingar genomförts i rättsprocessen och den 13 oktober ska domstolen fortsätta sitt arbete. Diakonias personal har funnits på plats i rättssalen tillsammans med vittnen i fallet och personal från Fundación Rigoberta Menchú Tum. I ett tackbrev till Diakonia skriver stiftelsens direktör Carlos Chocooj:
”I Stiftelsen Fundación Rigoberta Menchú Tums namn vill jag uttrycka vår djupa tacksamhet för den medföljning och solidaritet som ni har visat oss i den första etappen av rättegången för massakern på Spaniens ambassad i Guatemala. Såväl offrens anhöriga som Fundación Rigoberta Menchú Tum har väntat och förberett sig i många år för den här stunden och nu är det historiska ögonblicket här. Vi har fortfarande en lång väg framför oss men det viktigaste just nu är att vägen ligger öppen för att fortsätta framåt.”