Diakonia - Människor som förändrar världen

Guatemala i politisk kris – organisationer mobiliserar

Efter korruptionsanklagelser var president Jimmy Morales på väg att förlora sin immunitet, men en hastig kongressomröstning har ännu en gång gjort fallet omöjligt att utreda. – Civilsamhället mobiliserar, för det här är ett bakslag och straffrihet kommer att råda, säger Sotero Sincal, Diakonias landchef i Guatemala.

2017-09-13

De senaste veckorna har Guatemalas politiska situation gjort tvära kast. Den internationella FN-komissionen Comisión Internacional contra la Impunidad en Guatemala (CICIG), som utreder straffrihet och korruption i landet har under de senaste månaderna granskat finanseringen av regeringspartiet FCN:s valkampanj under presidentvalet år 2015.
CICIG är en unik myndighet som har funnits i Guatemala sedan 2007 med uppdrag att stödja åklagarmyndigheten vid utredningen av stora korruptionsärenden. Myndigheten, som till stor del är finansierad av svenskt bistånd, har haft en viktig roll i arbetet mot korruption i Guatemala.

FN-kommissionär utpekad

Under åren har de bland annat presenterat bevis som ledde till gripanden av president Morales son och bror, för korruption och narkotikahandel.
Som en reaktion på anklagelserna om att ha slarvat med pengarna under sin valkampanj förklarade Morales CICIG:s kommissionär Iván Velásquez som ”persona non grata” och krävde att han skulle utvisas från landet med omedelbar verkan. Civilsamhällets gensvar kom snabbt. En fredlig demonstration hölls framför presidentpalatset samma dag, och många organisationer gick ut och stöttade Velásquez. Även svenska ambassaden i Guatemala och Sveriges utrikesminister Margot Wallström har uttalat sig till förmån för Velásquez och kommissionens arbete.
– Civilsamhället mobiliserade för vi vet att risken är överhängande att man återgår samma maktstruktur som tidigare. Det skulle betyda att inte bara de högt uppsatta personer som anklagas för korruption går utan straff, utan även de som står inför rätta för grova kränkningar av mänskliga rättigheter under den interna väpnade konflikten, säger Sotero Sincal.

Övertramp mot grundlagen

Den 29 augusti tog den konstitutionella domstolen ett historiskt beslut genom att häva utvisningen av Iván Velásquez och förklara president Morales handling som ett övertramp mot landets konstitution. Den 4 september kom ännu ett oväntat beslut; Guatemalas författningsdomstol godkände att presidentens juridiska immunitet upphävs. Detta betydde att Morales skulle kunna komma att utredas för misstankarna om olovlig valkampanjsfinansiering, det brott som CICIG anklagar honom för.
Domstolens order om att upphäva presidentens immunitet var dock bara ett första steg i processen. Frågan gick över till Guatemalas kongress där de drygt 150 folkvalda från cirka 20 olika partier beslutade att Morales immunitet ska behållas. Korruptionsärendet kan därmed inte utredas. Omröstningen skedde bara sju dagar efter författningsdomstolens utslag.
– Kongressens beslut att inte upphäva presidentens immunitet är oroande, för det visar att landets politiker är mer intresserade av att behålla status quo än att verka för genomförandet av de demokratiska reformer som landet är i så stort behov av, säger Sotero Sincal.

Starka protester

Flera organisationer uppmanar nu till protest för att visa sitt missnöje med kongressens beslut.
– Diakonias samarbetsorganisationer i Guatemala spelar en viktig roll i den här krisen. Vi arbetar med erfarna och professionella organisationer. Just nu arbetar de bland annat med att analysera det som händer och presentera politiska lösningar, avslutar Sotero Sincal.