Diakonia - Människor som förändrar världen
Im Touch är en av de 18 fängslade i Kambodja. Foto: Licadho

Frige de 18 i Kambodja

Im Touch var en av de 18 aktivister som fängslades för sina fredliga protester i Kambodja i början av november 2014. Dagen efter fängslandet hade hon redan dömts till ett år i fängelse. Diakonias samarbetsorganisationer Licadho och Equitable Cambodia kämpar för hennes och de andra aktivisternas omedelbara frigivning. 

2014-12-17

Kvinnorna vid sjön

Im Touch är en i gruppen som ofta kallas "kvinnorna vid sjön". Hon och de bodde vid Boeung Kak i Phnom Penh, en sjö som fylldes igen när myndigheterna plötsligt överlät marken till ett företag.

Im Touch lyckades få en ekonomisk kompensation för att hon förlorade sitt hem, men pengarna räckte inte till att köpa någon ny mark. Hon tvingades till slut att hyra en bostad istället. 

Arresterats två gånger och nu fängslad 

2011 bestämde hon sig för att engagera sig och protestera mot orättvisorna. Det beslutet har gjort att hon arresterats två gånger tidigare och nu är hon alltså dömd till ett års fängelse.  

Det var den 10 och 11 november som landrättsaktivisterna greps under fredliga demonstrationer i Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Dagen efter var de redan dömda till ett års fängelse. 

Aktivisterna greps under en våg av arresteringar mot såväl de som kämpar för rätten till sin mark som mot munkar och medlemmar i partier som är i opposition till den sittande regeringen.

Protester varje söndag

18 av de gripna sitter fortfarande i fängelse. Diakonias samarbetsorganisationer Licadho och Equitable Cambodia är några av de som jobbar för mänskliga rättigheter i Kambodja. Varje söndag finns deras aktivister på plats vid fredliga protester med krav på " de adertons" omedelbara frigivning.