Diakonia - Människor som förändrar världen
Många colombianer firade när det stod klart att regeringen och Farcgerillan kommit överens om ett fredsavtal. Foto: Neider Munevar/Diakonia

Fredsavtal mellan Farc och regeringen i Colombia

Konflikten mellan Farcgerillan och regeringen i Colombia har pågått i över 50 år. Nu har de båda parterna kommit överens om ett fredsavtal. Det är fantastiska nyheter! Men innan fredsavtalet träder i kraft krävs ett ja i folkomröstningen som hålls om några veckor.

2016-08-25

Colombia är ett av världens mest våldshärjade länder. De djupa sociala klyftorna har bidragit till den långa väpnade konflikten mellan flera vänstergerillor, armén, paramilitärer och narkotikakarteller. 

Colombias folk har drabbats hårt av konflikten som har pågått i över ett halvt sekel. Över 200.000 människor har dödats, tusentals har kidnappats, miljoner har tvingats på flykt från sina hem.

Inbördeskriget blossade upp i samband med att gerillarörelserna Farc och ELN bildades i mitten av 60-talet. 

Diakonias arbete för fred

Diakonia har i tjugo år arbetat för fred o mänskliga rättigheter i Colombia. Till exempel genom hjälp till före detta barnsoldater, stöd till utsatta människor i krigsområden, kamp mot sexövergrepp och stöd till människorättsförsvarare.

Diakonia kommer också finnas med och se till att löftena i fredsavtalet efterlevs och aktivt jobba för fred, inte minst på landsbygden där spänningarna kommer att vara stora när före detta gerillasoldater ska integreras i vanligt, civilt, byliv.

Förhandlingar sedan 2012

Fredsförhandlingarna mellan Farc-gerillan och regeringen har pågått i Kubas huvudstad Havanna sedan november 2012. 

I juni 2016 togs ett viktigt steg mot fred. Då skrev de båda parterna under ett avtal om eldupphör. Nu har de alltså nått ett avtal om fred.

Enligt fredsavtalet ska en landreform genomföras, Farc-anhängare får möjlighet att engagera sig politiskt, kriminell drogproduktion ska upphöra och övergångsrättvisa ska gälla (stridande ska ges amnesti. Det gäller dock inte de grövsta brottslingarna).

Konflikten

I slutet av 60-talet fanns ett dussintal gerillor i Colombia. I samarbete med militären och knarkkartellerna växte paramilitära grupper i styrka. Det som började som några gerillagruppers uppror mot staten och vilja att förändra samhället liknade snart ett allas krig mot alla.

Under de senaste åren har de viktigaste aktörerna i konflikten varit gerillagrupperna Farc och ELN, armén, paramilitärer och knarkmaffior. Paramilitärerna avväpnades 2006, men strukturena finns till viss del fortfarande kvar.

Diakonias uttalande (på spanska)

NamnStorlekFiltypLadda ner
Uttalande fredsavtal Colombia_spanska 181 KB PDF